Wijnfraude tegengaan met nieuw ontworpen kurk

wijnfraude tegengaan met de idcork

Een Italiaanse fabrikant van wijnkurken is de wijnfraude helemaal beu en wil het nu proberen tegen te gaan door middel van kurken met codes.

Meer nieuwsberichten…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”6″ wpp_start=”

    ” ]

De wijnfraude is bijna niet meer tegen te gaan en misschien ook niet meer te stoppen. Er wordt gefluisterd dat wijnfraude in Azië vormen aanneemt van bijna 70 procent van de wijnmarkt maar nu is er een Italiaanse kurkproducent die het tegen wil gaan.

De strijd tegen wijnfraude wordt hard gestreden. Criminelen proberen massaal geld te verdienen aan wijnfraude. Vooral voor de dure wijnen is het lonend om die te vervalsen. Nu is er een Italiaanse kurkproducent die een nieuw soort kurk op de markt heeft gebracht en gelijk heeft hij er patent op aangevraagd. Dit alles om de authenticiteit van een wijn te waarborgen en de consument te helpen in zijn keuze om een niet-vervalste wijn te kopen.

zal de idcork de wijnfraude tegen kunnen gaan

Met behulp van individuele codes op de wijnkurken heeft Brentapack de ‘IdCork’ ontwikkeld en met een app voor je smartphone kan je de geschiedenis van de wijn oproepen.
De samenstelling van een kurk is als een vingerafdruk met de IdCork. Brentapack heeft de kurk gelanceerd op de Internationale beurs Bottling Equipment Exhibition in Milaan. Op de kurken staan individuele codes die worden opgeslagen in het systeem van Brentapack en via je app of de website van Brentapack kan je de geschiedenis van de wijn volgen.
De kurken worden via alle hoeken gefotografeerd en staan in een database. Alles wordt opgeslagen in het systeem van Brentapack, bijvoorbeeld: wanneer de wijn is gebotteld, het merk, de assemblage en een foto van de fles.
Heb jij zo’n fles in je bezit en je wilt hem openen dan maak je een foto van de kurk en voert die via de app in het systeem in. Dan zie je gelijk de hele geschiedenis die de wijn heeft meegemaakt. Je kan de code ook handmatig invoeren in het systeem op de website van Brentapack als je geen smartphone bezit.

Zelf heb ik twijfels bij deze kurk. Je kan bij de aankoop van een fles niet zien of je met wijnfraude te maken hebt. Je zal de fles eerst moeten ontkurken en dan is het al te laat. Ook wordt de fles ongeveer 10 procent duurder door de anti-fraude-kurken en de kurken zijn alleen geschikt voor stille wijnen. Mousserende wijnen kunnen nog niet worden gebotteld met dit soort anti-fraude-kurken. In de toekomst willen ze bij Brentapack ook gps in de kurken inbrengen, dit moet het mogelijk maken dat je van tevoren weet of je met een legitieme wijnfles te maken hebt.

Jammer, maar voorlopig is het in mijn ogen nog maar een erg kleine stap in de goede richting maar ook een gemiste kans die de criminelen niet zal stoppen. Ook kon ik de app niet vinden in de Play Store van Google.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin