Wijnexpert in acht dagen, is dat iets voor jou

Wil je alles weten over wijn dan kan je dat doen via cursussen, boeken, eventueel wat tijdschriften en nog wat andere van dit soort oude media. Dankzij de nieuwe media, snellere internetverbindingen en snellere mobiele internetverbindingen zijn er nog een aantal andere mogelijkheden bijgekomen.

Dit keer neem ik de Wine Xpert in 8 Days onder de loep, een online cursus over wijn in acht dagen.
Recentelijk kwam ik op een heel interessante wijnproeverij, Michael Wong tegen van xpertwinetraining.com. Tijdens een heel leuk gesprek vertelde hij dat ze bij xperwinetraining.com een online wijncursus hadden gemaakt in 24 delen, genaamd Wine Xpert in 8 Days. Met 3 video’s per dag kan je je wijnkennis vergroten of zelfs een expert worden in de wereld van wijn. In totaal duurt de cursus 8 dagen en na deze 8 dagen en 24 afleveringen ben je heel wat kennis rijker.

Chantal Smeets, presentatrice

Chantal Smeets
Chantal Smeets, presentatrice
De cursus wordt gegeven door de charmante Chantal Smeets. Chantal is een aankomend Master of Wine en daarbij ook nog wijnboerin in de Bordeauxstreek. Zij bezit een heus château, die je eigenlijk boerderij zou moeten noemen, binnen de AOC Bordeaux. Op dit château maakt ze op 7 hectare grond, rode- en roséwijnen die vallen binnen de Appellation Controlée van de Bordeaux en de Côtes de Castillon. Een vrouw met veel kennis dus die weet waar ze het over heeft.

De cursus Wine Xpert in 8 Days

Na een aantal video’s van Wine Xpert in 8 Days te hebben bekeken, kan ik zeggen dat het een heel onderhoudende en informatieve cursus is. Gemaakt is door een professionele dame die verstand heeft van alles in de wijnwereld.
Alle aspecten worden behandeld in deze video’s. Van wijn kopen tot vinificatie. Het kiezen van een perfecte combinatie van wijn en spijs tot – en waar het om gaat – de wijn proeven.

xpert wine training
Wine Xpert in 8 Days, een foto van het cursusmateriaal.
Het leuke aan deze cursus is, dat je aan het einde van veel afleveringen de opdracht krijgt om twee wijnen te proeven die behandeld zijn in deze aflevering. Je kan dan ook echt de verschillen proeven tussen de wijnen die in theorie behandeld zijn. Bijvoorbeeld de verschillen proeven tussen een wijn zonder houtlagering en een wijn mét houtlagering. Het proeven van wijn is het meest belangrijke onderdeel in het praktijkgedeelte en hier wordt ruim aandacht aan besteed. Wijnproeven kan je doen met een heleboel woorden, foto’s of films, alleen is het échte proeven nog veel belangrijker.

Chantal neemt je mee van de tonnelier naar de winkel, van de Muskaat-druif naar de Pinot Noir en van de oude wereld naar de nieuwe wereld. Chantal presenteert het heel leuk en in goed verstaanbaar Engels. In één geval liep jammer genoeg de ondertitel niet synchroon, dus hierbij was de kennis van de Engelse en de Franse taal wel nodig.

De conclusie

Dus ben je niet zo een boekenwurm en hou je meer van nieuwe media, dan is dit een heel leuke, onderhoudende, snelle en informatieve cursus. Wil je een diploma hebben, dan moet je deze cursus niet doen. Gaat het je alleen om een beknopte kennis, dan is deze cursus goedkoop en binnen één week af te ronden. Andere cursussen zijn veel duurder en voor de prijs van 99 euro (exclusief de wijn) krijg je veel informatie en een aantal leuke cursusdagen.

Michael Wong
Je kan de afleveringen bekijken op allerlei soorten internet-aansluitingen, maar ook op het Apple en Android mobiele besturingssysteem. Je kan de cursus ook downloaden en de afleveringen bekijken op tijden die jou uitkomt zonder het probleem van internetkosten. Een échte expert zal je niet worden zoals deze cursus suggereert, daarvoor is het te kort en dus te oppervlakkig. De wijnwereld bestaat uit veel meer facetten die deze cursus jou biedt. Wel is het is een goede basis om wijn te leren proeven, ruiken, vergelijken en te beoordelen. Hierbij krijg je ook een eenvoudige theoretische basiskennis. Wine Xpert in 8 days zorgt er ook voor dat je goed kan meepraten in een gezelschap over het mooiste product dat deze wereld rijk is: de wijn.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin