Wijnexcursies in eigen land? Vinaventura!

Zin in een wijnexcursie in eigen land? Dan ben je bij Vinaventura aan het juiste adres! Els Groot geeft je hieronder alle informatie voor een mooie wijnbelevenis.

Ontdek de opkomende wijngebieden in eigen land!

Bij de blindproeverij wisselt ongeloof af met verbazing en verrassing: is dit echt een Nederlandse wijn? Ja! In Nederland wordt tegenwoordig uitstekende wijn gemaakt. Enkele tientallen wijngaarden zetten een hoge standaard neer. In ons cool-climate land doen witte wijnen het goed, maar ook, heel feestelijk: sparkling wines. Die heten hier Brûswyn, Sprankel of simpelweg Brut, want de naam champagne is beschermd. Goede “bubbelgebieden” liggen altijd in relatief koele regio’s, denk maar aan de Champagne. Wij hebben bijvoorbeeld in ons noorden de Frysling met zijn verrassende brûswyn.

Goede Nederlandse wijn is vergelijkbaar met die uit Duitsland of Noord-Frankrijk.

’t Heekenbroek

We hebben inmiddels bijna een halve eeuw ervaring met onze nieuwe, noordelijke druivenrassen. Ze doen het hier goed en smaken lekker. Deze druiven zijn meeldauw tolerant en bovendien zijn ze zo’n twee weken eerder rijp dan de klassieke rassen, eigenschappen die belangrijk zijn in ons koele klimaat. Ken je de super-fruitige johanniter? De volle, frisse solaris? De rode pinotin, de regent? Allemaal succesvol in ons land!

Er zijn meer dan 150 Nederlandse wijnbedrijven, ze maken een miljoen liter wijn. Jan Oude Voshaar voorspelde het al in het jaar 2000: “over 10 à 20 jaar heeft elke stad zijn eigen wijngaard.” Hij begint gelijk te krijgen.

“Wijngaardje” bij Chateau Neercanne

De wijnen van het fabuleuze wijnjaar 2018 zijn nu op de markt. Hoe kan het dat er zulke goede wijnen uit ons kikkerlandje komen? Het veranderende klimaat helpt weliswaar een handje, maar kent ook zijn keerzijde, zoals enorme hoosbuien. De kwaliteitsverbetering komt vooral door de nieuwe druivenrassen, die sinds de jaren ’90 werden aangeplant en speciaal ontwikkeld werden voor ons noordelijke klimaat.

Hoeve Nekum wijngaard

Wijsheid en kennis komt met de jaren. De beginnersfouten zijn verleden tijd. Nederlandse wijn is volwassen geworden.

Vele wijngaarden stammen uit de jaren ’90 en beginjaren van deze eeuw. De druivenstokken zijn dus rond de 20-25 jaar oud. Een mooie leeftijd: hoe ouder de druivenstokken, hoe beter de wijn. De Apostelhoeve maakt al sinds 1970 wijn. De wijnboeren hebben inmiddels een jarenlange ervaring en zijn goed geschoold. De beginnersfouten zijn verleden tijd, de sector is volwassen geworden.

druiven bij het Betuws Wijndomein

 Wijntoerisme in Nederland

Iemand die zich al sinds 2000 inzet voor wijntoerisme in Nederland is vinoloog Els Groot van wijnreisorganisatie Vinaventura. “Veel meer mensen zouden kennis moeten maken met de Nederlandse wijnen en de pareltjes die zich hieronder bevinden!” aldus Els.
“Op Nederlandse wijngaarden ben je zeer welkom, sterker nog: vele moeten het hebben van passanten en groepen op wijnexcursie. Want, eerlijk is eerlijk, het is voor de meeste wijnboeren niet gemakkelijk om van hun wijngaard te bestaan en vaak is financiële aanvulling nodig. Een partner met een vaste baan, een camping, een Bed&Breakfast, een zorgboerderij. Daarom is wijntoerisme een belangrijke bron van inkomsten. Denk aan kleinschalig wijntoerisme, bijvoorbeeld doordat een fiets- of wandelroute langs de wijngaard loopt. Of van groepen geïnteresseerde mensen die georganiseerd op wijnexcursie gaan, zoals met Vinaventura”.

Hof van Twente

Els Groot kent minstens 40 wijnbedrijven die leuk zijn om met een groep te bezoeken. Dit jaar heeft zij 10 wijnexcursies op het programma staan, van Friesland tot Zuid-Limburg. Volgend jaar worden dat er nog meer. Ben je nog niet mee geweest op een wijnexcursie? Dan moet je jezelf komen overtuigen van de kwaliteit van onze wijnen!

Wagenings Wijngoed

Duurzaam naar ‘Zuid-Frankrijk’.

“Het Zuid-Frankrijk-gevoel, maar dan dicht bij huis”, zeggen wijntoeristen. Waarom zou je ver reizen als je vlakbij, in eigen land, zulke mooie wijngaarden hebt?
Is het niet zo, dat we onze groenten, fruit, kaas, vis en vlees graag regionaal kopen? Daar past een streekwijn prima bij. Geen transportkosten, gewoon ter plekke kopen!

Waarom een wijnexcursie in eigen land?

  • Een heerlijk dagje uit: lekker wandelen, lunchen, een wijnbedrijf bezoeken en natuurlijk wijnproeven.
  • Het is zo leuk om te ervaren hoe gepassioneerd de wijnboeren zijn.
  • Duurzaam: geen verre (vlieg-) reizen; de wijn hoeft ook niet te reizen.
  • Je  hoeft niet ver: er is altijd wel een excursie bij jou in de buurt.
  • Je waant je in het buitenland!
  • Je steekt aardig wat op over wijn.
  • Een wijnexcursie is leuk om cadeau te doen.
  • Vinaventura durft bijna een mooi weergarantie te geven . . .  
Brabantse Wal

Waar kun je Nederlandse wijnen proeven?

Het leukste is om deze wijnen ter plekke te proeven, voorzien van het commentaar van de maker zelf. Vele wijnbedrijven zijn op bepaalde dagen open en bieden de bezoeker de gelegenheid om te proeven en te kopen. Maar het allerleukste is om met een groep te gaan, gezamenlijk te proeven en te discussiëren over de smaak.
Voor een groep maakt de wijnboer graag tijd vrij en hij / zij neemt je graag mee de wijngaard in.  Op de website van Vinaventura is te vinden waar deze wijnexcursies plaatsvinden.

Els Groot
www.vinaventura.nl
06 4386 1122

#wijn #wijngekken #vinaventura #nederlandsewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *