De wijnen van Villa Maria zijn al eerder bij ons op de proeftafel geweest maar nu is het tijd voor een wijn/spijs avontuur.
Onlangs werden wij als WijnGekken uitgenodigd om de wijnen, die wij al eerder hadden beoordeeld, te mogen combineren met een aantal gerechten (proefnotities vind je hier)
Villa Maria wijnen zijn tegenwoordig goed bekend in Nederland. Groupe LFE is de importeur en talloze supermarkten hebben deze wijnen in het assortiment.
Mooie wijnen in elke prijscategorie en in elke klasse. Villa Maria staat voor duurzaam en ze hebben wijngaarden in Auckland, Hawkes Bay en in Marlborough.
De historie van Villa Maria
De wijngaard historie van van Villa Maria in Auckland bestaat al sinds 1964. De wijngaarden zijn aangelegd in een 20.000 jaar oude vulkaankrater en hier komen één van de mooiste wijnen vandaan die Villa Maria in het noorden van Nieuw-Zeeland maakt.
In Hawkes Bay wordt veel Chardonnay geproduceerd, samen met Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon. De stenige ondergrond is goed waterdoorlatend en de druivenranken moeten hun best doen om wat vocht naar boven te krijgen. Door deze poreuze stenige ondergrond krijgen de wijnen hun authentieke karakter en hun complexiteit.
In Marlborough (een van Nieuw-Zeelands bekendste wijngebieden) komt de Sauvignon Blanc. Deze druif is gebaat bij koele temperaturen en deze kan goed gedijen in Marlborough. Ook vind je hier de Pinot Noir en de Riesling. Ook allebei druivenrassen die houden van koelte. In dit koele klimaat brengen ze de mooiste wijnen voort.
Duurzame wijnbouw
Villa Maria staat ook voor duurzaamheid. Biologisch, ISO gecertificeerd en duurzaamheid. Alles in het teken om eerlijke wijnen te maken die duidelijk zijn voor de consument. De consument is de belangrijkste schakel in deze duurzame ketting van het wijn maken. De wijnen moeten zeker lekker zijn maar ook zeker kwaliteit bezitten voor een eerlijke prijs. De WijnGekken testen de wijnen op kwaliteit en jij moet als consument maar uitmaken of ze lekker zijn.
De oprichter en eigenaar, Sir George Fistonich gelooft in duurzaamheid. Deze gepassioneerde wijnmaker probeert al zeker 30 jaar mooie wijnen te maken die eerste bestemd waren voor de binnenlandse markt maar de laatste jaren ook voor de buitenlandse markt. Door druiven te verbouwen in verschillende districten kunnen ze bij Villa Maria het klimaat tot het uiterste benutten. Kennis, passie en verstand van zaken geven dit familiebedrijf zijn kracht.
Villa Maria en de internationale pers
Verschillende onderscheidingen hebben de wijnen van Villa Maria al gekregen. Door Winespectator is Villa Maria uitgeroepen tot ‘één van de 50 Beste Wijnproducenten’ en door het Wine Enthusiast Magazine als ‘Beste wijnmaker van het jaar 2007’.
Hoe combineer je de wijnen van Villa Maria met eten
Bij een gerecht met Harder, gebakken prei, snoek, raapstelen en een dressing van daslook passeren de Private Bin Organic Sauvignon Blanc en de Single Vineyard Templar Organic Sauvignon Blanc zeer goed. De Private Bin Organic Sauvignon Blanc vond ik een zeer frisse buxus fruitige instapper, vol met stijl en de Single Vineyard Templar Organic Sauvignon Blanc had een zeer fijne neus. Gras, buxus, concentratie en toch subtiel met kracht, mooi fruit en complexiteit.
Een oudere en gerijpte Single Vineyard Taylors Pass Chardonnay en een Cellar Selection Chardonnay kan je schenken bij artisjokken, spinazie, groene asperges samen met een Texelse schapenkaas. De Single Vineyard Taylors Pass Chardonnay had tropisch fruit, romig en een goede body, zeer fris en stenig. Rokerig. Mooi en complex. De Cellar Selection Chardonnay had kracht, complexiteit, mollig, fris met subtiel hout.
Voor rode wijnen als de Cellar Selection Organic Pinot Noir en de Reserve Hawkes Bay Gimblett Gravels Merlot / Cabernet Sauvignon kan je makkelijk iets klaarmaken met kalfsvlees en spitskool, meiknol, lavas en gekonfijte aardappel. Jong, kracht, kleur, rokerig met rubber, mint en zoutige mineralen had de Cellar Selection Organic Pinot Noir terwijl de Reserve Hawkes Bay Gimblett Gravels Merlot / Cabernet Sauvignon een gesloten karakter had, wat muf, stenig met mineralen. Veel maar zachte tannine en kracht.
Uiteraard eindig je dan met de Reserve Noble Riesling en hierbij kan je karnemelk pannacotta met rabarber en ijs nemen, heerlijk. De Riesling had veel glycerine, rijp citrus fruit maar miste wel wat spanning.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.