Wijndomein St. Martinus lanceert ‘Hellepoort’

De ‘Hellepoort’ komt eraan en die is duivels lekker. St. Martinus heeft een goede reputatie wat betreft de wijnen. Ik ben benieuwd? En jij?


Lees verder na de advertentie exaro

Een duivels lekkere versterkte wijn van Limburgse bodem

Wijndomein St. Martinus uit Vijlen, Zuid-Limburg, heeft de langverwachte ‘Hellepoort’ gelanceerd, een unieke versterkte wijn uit 2019. Na een exclusieve voorproeverij tijdens jaargang proeverijen is het nu tijd voor de rest van Nederland om kennis te maken met deze bijzondere wijn. Gelukkig is er nog voorraad beschikbaar!

Uniek project

Het idee voor deze wijn ontstond dankzij de samenwerking tussen Stan Beurskens en een Portugese kelder medewerker, Bruno. Samen droomden zij ervan om een versterkte wijn in de stijl van port te maken, maar dan van Limburgse bodem. De huidige kelder medewerkers hebben de smaakontwikkeling van deze wijn jarenlang nauwgezet gevolgd en omschrijven het resultaat als ‘goddelijk’.

Kenmerken van de Hellepoort 2019

De Hellepoort 2019 is gemaakt van het druivenras Cabernet Cortis en heeft maar liefst 60 maanden gerijpt in een 500-liter Frans eikenhouten vat. De wijn heeft een diepe tawny-kleur en biedt complexe aroma’s van gedroogd fruit, gecombineerd met een vleugje frisheid. Deze versterkte wijn balanceert perfect tussen jeugdige levendigheid en rijpheid. Hij is verkrijgbaar in flessen van 50 cl en blijft na opening ongeveer een maand houdbaar onder kurk.

Een woord van de oenoloog

Stan Beurskens, oenoloog bij St. Martinus, benadrukt zijn passie voor innovatie: “Na bijna dertig jaar wijnmaken en tien jaar werken in onze kelder in Vijlen, durf ik te zeggen dat we een indrukwekkend assortiment hebben opgebouwd. Toch blijft het belangrijk om jezelf uit te dagen. Toen onze Portugese keldermeester vroeg of we een versterkte wijn konden maken, was mijn antwoord simpel: ‘Waarom ook niet?’ “Bijzondere projecten schrikken mij nooit af.”

Een culinair veelzijdige wijn

De Hellepoort 2019 is een veelzijdige versterkte wijn die bij verschillende gerechten past. Hij combineert uitstekend met voorgerechten zoals paté met noten en gedroogd fruit of foie gras. Bij hoofdgerechten zoals gegrilde eend, paddenstoelenrisotto of geroosterde groenten komt hij eveneens goed tot zijn recht. Als dessertwijn vormt hij een perfecte match met chocolademousse met rode bessen, gekarameliseerde appeltaart of rijke kazen zoals gerookte appelcheddar. Deze brede inzetbaarheid maakt hem tot een waar culinair genot!

Over Wijndomein St. Martinus

In 1986 plantte Hans Beurskens de eerste wijnstokken aan in de Rott, Vijlen en werden wij de eerste rode wijnmakers van Nederland. Bijna vier decennia later is St. Martinus uitgegroeid tot het grootste wijndomein van het land. In 1995 nam Stan Beurskens het stokje van zijn vader over. Samen met zijn gepassioneerde team maakt hij verschillende kwaliteitswijnen, variërend van wit, rosé tot mousserend, waarbij het maken van kwalitatieve rode wijn nog steeds de hoofdzaak is.