Wijnboeren in het Loire dal willen betere wijn maken

Wijnboeren in het Loire dal willen betere wijn makenDe klimaatverandering gaat maar door, maar de wijnboeren in het Loire dal willen betere wijn maken. De problemen stapelen zich maar op.

Wijnmakers in de Franse Loirevallei zijn dit voorjaar geconfronteerd met een aantal uitdagingen, maar de wijnmakers laten het hier niet bij zitten. Wijnboeren in het Loire dal willen betere wijn maken, klimaatverandering of niet….

Eind april werd het wijngebied – net als in 2016 – getroffen door behoorlijke nachtvorst. Naar schatting één op de vijf percelen wijnstokken is aangetast door de vorst. De schade verschilt per regio: het ene dorp is zwaarder getroffen dat het andere. Het ligt echter niet in de aard van wijnboeren om bij de pakken neer te gaan zitten. Binnen de interprofessionele organisatie InterLoire mobiliseren zij zich en worden er collectieve acties uitgevoerd om de markt zo goed mogelijk te kunnen blijven bedienen.

Wijnboeren in het Loire dal willen betere wijn maken, ook voor wijnjaar 2017

Op basis van voorlopig onderzoek uitgevoerd door Interloire wordt ingeschat dat de vorst 20% van de oppervlakte van het totale wijngebied heeft aangetast. In het bijzonder zijn de wijngaarden rondom Nantes en in Savennières, Brissac, Saumur-Champigny, Azay le Rideau, Amboise, de Cher-vallei en de Sologne getroffen. Eind juni, na de floraison (de bloeitijd van de druivenplant) kan een nauwkeurigere schatting van de te verwachten 2017 oogst worden gegeven.

Wijnboeren in het Loire dal willen betere wijn maken, maar de klimaatverandering vraagt om nieuwe maatregelen

De verandering van het klimaat – waarbij vorst in het late voorjaar de laatste jaren eerder regel dan uitzondering is – noopt professionals tot het nemen van maatregelen op zowel de korte als de lange termijn. Daarbij valt te denken aan fiscale, sociale en verzekering gerelateerde maatregelen tegen de vorstschade. Interloire ondersteunt de sector hierbij zoveel als mogelijk is.

Binnen de verschillende commissies van Interloire wordt in juni verder vergaderd over de economische gevolgen, het stockbeheer en hoe de afzetmarkten van de wijnen uit de Val de Loire wijnen toch zo goed mogelijk bediend kunnen worden. Jaarlijks wordt door de interprofessionele organisatie zo’n €600k geïnvesteerd in het climat-proof houden van de wijngaarden.

“Onze industrie wordt op de proef gesteld. Deze omstandigheden doen een beroep op ons samenwerkings- en investeringsvermogen. Nu is het moment om onze kracht en vastberadenheid te tonen en bovenal, de handen ineen te slaan.”, aldus Gérard Vinet (voorzitter InterLoire).