Wijnboer wil minder belasting betalen

Belasting op wijn

Een Australische wijnboer wil minder belasting gaan betalen voor zijn wijn. De wijnen die hij nu maakt kosten volgens hem veel te veel geld in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van belastingmaatregelen.

Het gaat om de Australische wijnboer Neil McGuigan. Australië exporteert heel veel wijn naar het Verenigd Koninkrijk en hij heeft de Britse regering gevraagd om nieuwe belastingmaatregelen in te voeren voor wijnen met een lager alcoholpercentage.

De wijnen die McGuigan nu maakt, zijn wijnen met meer dan 13 procent alcohol. Het is in Australië best wel lastig om wijnen te maken met een lager alcoholpercentage maar hij wil het wel gaan proberen. McGuigan wil wijnen gaan maken die maximaal 10,5 tot 11% alcohol bevatten en die zouden dan in een lagere belastingschijf moeten gaan vallen.

De Britse regering wil het alcoholmisbruik harder bestrijden. Er is in het Verenigd Koninkrijk veel te veel drankmisbruik en als gevolg daarvan willen ze extra belastingmaatregelen treffen. Nu vallen alle wijnen in het Verenigd Koninkrijk in dezelfde belastingschijf en de Britse regering wil dat consumenten meer wijnen gaan drinken met een lager alcoholpercentage.

McGuigan is hier ook voorstander van. Wijnen met een lager alcoholpercentage zijn gewoon beter voor de gezondheid. Volgens McGuigan kunnen de Australische wijnboeren makkelijk wijnen maken met een percentage van 10 – 11%, maar daar moet wel iets tegenover staan. Hij vindt ook dat de Australische wijnboer (die het nu toch al moeilijk heeft zijn afzetgebied in het Verenigd Koninkrijk te handhaven, laat staan te vergroten) een kans verdient om dit te bewijzen.
Het idee van McGuigan is niet nieuw, er ligt nu een vergelijkbaar voorstel voor de bierindustrie, waar een drietraps belastingstelsel is geschapen, tot en met 2.7% alcohol, tot 7,5% alcohol en hoger dan 7.5% alcohol.

Ook interessant om dit in te stellen in Nederland. Drie verschillende belastingtarieven voor wijn. Beter voor de consument en beter voor de regering en het komt de gezondheid ook ten goede. Wijnen zouden hierdoor veel en veel goedkoper kunnen gaan worden en dat stimuleert ook weer de Nederlandse economie.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!

Of persoonlijk via mijn Linkedin