Wijn van Fleur du Cap uit Stellenbosch heerlijk bij… zout

fleur du cape chenin blanc

Oud Reuchlin & Boelen haalt de Fleur du Cap ‘Salt & Wine Experience’ naar Nederland.

In samenwerking met het gerenommeerde Zuid-Afrikaanse wijnhuis Fleur du Cap en culinair zoutexpert Craig Cormack presenteert Oud Reuchlin & Boelen voor het eerst de ‘Salt & Wine Experience’. Wereldwijd zijn er ongeveer 180 natuurlijke, beschermde zoutsoorten. Het prijswinnende wijnhuis Fleur du Cap uit Stellenbosch experimenteert al jaren succesvol met zout om deze met wijn en food te combineren.

Restaurant Fris

Chef-kok Rick May van restaurant Fris in Haarlem presenteerde gerechten geïnspireerd op de bijzondere wijnen en de zout expertise van chef Craig Cormack. Fleur du Cap is hiermee wereldwijd het enige wijnhuis dat zich zo sterk profileert op dit zinnenprikkelende thema.

Fleur du Cap uit Stellenbosch

Het in Stellenbosch gelegen Fleur du Cap heeft inmiddels uitgekiende zoutrecepten die worden gecombineerd met door hun gevoerde druivenrassen als Merlot, Semillion, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc en Pinotage.
de wijngaarden van fleur du capeHet huis heeft zijn basis in “Die Bergkelder”; prachtige wijnkelders in de grotten van de Papagaaiberg. Fleur du Cap legt zich steeds meer toe op de zogenaamde ‘Unfiltered’ wijnen en heeft met de Noble Late Harvest een prijswinnende variant in de collectie. Algemeen Directeur Eric Welles: “We willen vooruitstrevend zijn en toegevoegde waarde bieden, onder andere met wijn-spijscombinaties. Fleur du Cap vult dit uitstekend in door chefs en sommeliers op weg te helpen met spannende en creatieve combinaties”.

Welke soorten zout zijn er?

craig cormack met himalaya zoutTopchef Craig Cormack is inmiddels wereldwijd ambassadeur van Fleur du Cap en heeft zich jarenlang in alle natuurlijke zouten verdiept. In Haarlem presenteerde hij zijn persoonlijke favorieten die goed zijn toe te passen bij culinaire ontdekkingen:


Alle soorten zout die bij de gerechten geserveerd werken:

 • Kala Namak zout: Wordt gebruikt in de Indiase keuken. Dit zout wordt gewaardeerd door veganisten en foodies vanwege de kenmerkende smaak van eieren. Het wordt vaak gebruikt door mensen met een hoge bloeddruk omdat het significant minder natrium bevat.
 • Fleur De Sel de Guérande zout: Is ook bekend als ‘de kaviaar van het zout’ en wordt geprezen door veel chefs als beste van alle zeezouten. De delicate smaak en vochtige textuur maakt dit tot het ideale finishing zout.
 • Himalaya zout: Is afkomstig van spectaculaire rotsen van zout uit de tweede grootste zoutmijn in de wereld. Het zout is hoog in ijzergehalte en heeft een unieke roze tint en subtiele smaak. Het is verkrijgbaar in blokken van verschillende afmetingen die er uit zien als roze marmeren stenen.

  Fleur De Sel de Guérande
  Fleur De Sel de Guérande
 • Persian Blue Salt: Is afkomstig uit Iran. Dit natuurlijke steenzout is zeer mineraalrijk met een vleugje zoet als bijzondere twist. Het heeft een lichtblauwe tint door de zoutkristallen die onder grote druk blauw zijn geworden.
 • Oryx Salt: Is Zuid-Afrika’s eigen natuurlijke witte kristalzout. Onbewerkt natuurlijk zout wat zongedroogd wordt. Dit zout behoudt alle essentiële mineralen en sporenelementen voor een puurdere smaak en gezonder leven.
 • Khoisan Flakes Salt: Deze fijne korrel zeezout van de zuiverste kwaliteit heeft een overvloed aan sporenelementen en mineralen. Deze zorgen voor een gedurfde, onderscheidende smaaksensatie. Het heeft wel een sterke zoutsmaak dus dient spaarzaam gebruikt te worden.

 

zout uit de dode zee
Zo wordt er in de Dode Zee zout gewonnen.

 

 • Red Alea Salt: Dit Hawaiiaanse zeezout bevat sporen van pure Alea klei met speciale mineralen en een milde smaak. De delicate smaak maakt ook deze tot een ideale finishing zout.
 • Murray River Salt: De Australische Murray River zoutkristallen zijn relatief licht zout en hebben delicate roze tot perzik kleurige kristallen.
 • Black Lava Salt: Hawaiiaans, zwart zeezout dat beroemd is bij veel chefs en foodies. Het zout is ontstaan in de fusie van zeewater en zwarte lava. Rijk aan houtskool met nootachtige, aardse en rokerige tonen.

Een korte impressie in een filmpje:

 

De proefnotities van de Fleur du Cape

Fleur du Cap Sauvignon Blanc Unfiltered 2014

Lekker fris met diepgang. Wel iets groen dus hoogstwaarschijnlijk jong stokken.

Fleur Du Cap Chenin Blanc 2014

Zeer mooi. Subtiel hout met malo. Lengte en klasse

Fleur du Cap Chardonnay Unfiltered 2014

Vet, hout, malo maar toch met fris citrus. Goede lengte

fleur du cape cabernet sauvignon

Fleur Du Cap Cabernet Sauvignon Unfiltered 2012

Zeer zacht voor deze jaargang. Geen bewaarwijn. Wel gekarafeerd, medium body met lengte

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via facebook, twitter of google+!