Wijn uit Hawke Bay wijn nu óók gekopieerd in China


Na de befaamde Mouton’s, Lafitte’s en verscheidene andere Grand Cru’s uit de Bordeaux en de Bourgogne worden nu ook wijnen uit Hawke Bay steeds populairder en de populariteit strekt zich ook uit naar de nieuw opkomende markten als China.

In Hawke’s Bay (Nieuw Zeeland) beginnen ze er genoeg van te krijgen. In navolging van de mooie wijnen uit de Bordeaux en de Bourgogne beginnen ze ook nog eens de wijnen uit Hawke Bay na te apen. Zowel rood als wit is niet meer veilig in het grote communistische China. “We weten dat er valse Hawke’s Bay wijnen zijn in de overzeese markten en in China in het bijzonder,” heeft Hawke’s Bay Winegrowers executive officer Lyn Bevin gezegd.

De populariteit van de Hawke’s Bay wijnen is ook in dit werelddeel niet te stuiten en massaal worden er wijnen uit diverse andere werelddelen nu ook in de flessen van Hawke’s Bay wijnen gestopt. Het is alleen nog niet zo dat ze zelfs lege flessen sparen. De wijnen uit Hawke’s Bay hebben een behoorlijke reputatie en de wijndrift in China en omstreken is niet meer te stuiten. De wijnen uit Frankrijk kunnen alleen niet meer alléén aan die vraag voldoen.

Volgens Bevin moet er regelgeving komen om de wijnen te beschermen en niet meer in bulk en ongeregistreerd uit te voeren. Het moet gewoon juridisch worden vastgelegd zoals de wijnen uit de Bordeaux en de mousserende wijnen uit de Champagnestreek, ging zij verder.
Introductie van een geografische aanduiding volgens wet zouden de wijnen beter kunnen identificeren vanuit hun oorsprong of vanuit een bepaald gebied of regio.

Hieronder nog een filmpje van Hawke’s Bay.

Martin