Wijn & Spijs: Victoriabaars uit de oven

Victoriabaars uit de oven met een frisse witte wijn uit italië of een gaviIk ben dol op vis, maar gek genoeg komt het weinig op tafel.

Daarin moet verandering! Want vis is lekker en gezond! Bovendien heeft vis een heel korte bereidingstijd. À la minute genieten dus. En door de delicate structuur en verfijnde smaak, leent vis zich uitstekend voor elegante en lichte gerechten.

Bij de visboer pronkte een prachtig stuk victoriabaars. Die moest ik hebben. Ziehier het resultaat. Maar je kunt ook andere (stevige) witvis gebruiken, zoals kabeljauw, koolvis of zeewolf. Ik combineer de victoriabaars met Prosciutto en pesto, waardoor dit gerecht een verrukkelijk Italiaans tintje krijgt. Ik bereidde hem in de oven; lekker makkelijk. En omdat vis moet zwemmen – én omdat het zaterdag is – krijg je van wijngek Martin een bijpassend wijnadvies (zie hieronder). Ik serveer de vis op een bedje van knapperige sperziebonen. Serveer er naar eigen keus nog aardappelpuree, pasta, gebakken polenta of stokbrood bij. Het is jouw feestje!

Hoofdgerecht voor 2 personen – 10 minuten + 20 tot 25 minuten in de oven

Ingrediënten
Circa 300 g stevige witvisfilet aan één stuk (Ik gebruikte victoriabaars – graten door de visboer verwijderd –, maar je kunt ook dikke moten losse visfilet gebruiken. Reken 100 – 150 g vis per persoon)
4 – 5 plakken Prociuttoham
2 tl groene pesto
125 g crème fraîche
1 el pijnboompitten
Klein bakje cherrytomaten, gehalveerd
350 – 400 g sperziebonen
Stukje Parmezaan
Extra vierge olijfolie

Verder nodig
Ovenschaal, kookpan

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Roer de pesto door de crème fraîche en bestrijk één zijde van de vis royaal met pestocrème (houd 1 eetlepel achter). Gebruik je losse moten vis? Kerf de bovenkant lichtjes in met een scherp mes en wrijf de pestocrème erin. Vouw de vis dicht en omwikkel met Prosciutto.

Leg de vis in een licht ingevette ovenschaal en verdeel de cherrytomaten, pijnboompitten en Parmezaanflinters eroverheen. Besprenkel met wat olijfolie (en eventueel een klein scheutje witte wijn) en zout en peper.
Bak ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven.

De exacte oventijd is afhankelijk van de dikte van de vis. Gebruik je kleine stukken visfilet, verkort dan de oventijd. Vuistregel: beter te kort dan te lang garen. Droge vis is een culinaire zonde!
Kook ondertussen de sperziebonen beetgaar, giet ze af en hussel ze om met de rest van de pestocrème.

Leg de vis voorzichtig op een snijdplank en snijd in evengrote stukken. Verdeel de sperziebonen over twee borden en leg bovenop een stuk vis. Verdeel de cherrytomaten eromheen en besprenkel de vis met het vocht uit de ovenschaal.

Wijnkeuze Martin Kuhlman
Door het Italiaanse tintje bij de Victoriabaars ga ik gelijk naar de Italiaanse wijnwereld. Italië is een enorm divers land met wel 1000 verschillende druivenrassen. Dit maakt het voor mij makkelijker om een wijn bij het gerecht te kiezen.
Dit keer geef ik niet écht een wijnadvies, want zoals Annemiek hierboven al zei: ‘Het is jouw feestje!’. Wel doe ik een suggestie om het je iets makkelijker te maken of je een richting op te sturen. Neem een frisse witte wijn uit de noordelijke provincies van Italie als Piemonte, Trentino, Veneto of Lombardije. Ik weet het, dit maakt het er de keuze niet makkelijker op, aangezien hier 70% van alle wijnen van Italië vandaan komen.
Zelf zou ik kiezen voor een Gavi uit Piemonte, lekker fris met best stevige zuren die ook goed passen bij de Prociuttoham en de pesto. Wil je zelf experimenteren, zoek dan meer in de richting van een Pinot Grigio uit Veneto of een wijn gemaakt van de Friuli druif.

Eet smakelijk!

Meer heerlijke recepten en gerechten vind je op http://www.keukenliefde.nl/