Wijn & Spijs: saliemedaillons, champignonroomsaus met pinot noir

saliemedaillons-met-champignonroomsausHet is alweer even geleden dat ik een lekker vleesrecept met je deelde.

Ik beloof je met de hand op mijn hart: deze saliemedaillons met champignonroomsaus maken het wachten meer dan goed! Dit is bovendien een heerlijk à-la-minute-gerecht omdat deze smaakvolle varkenshaasmedaillons een korte bereiding vragen.

Hoewel ik dit gerecht plaats onder de noemer Spijs & Wijn, is het beslist niet moeilijk om te maken. Sterker nog, het is doodeenvoudig! Ook kun je dit gerecht goed voorbereiden, waardoor het zeer geschikt is om te serveren aan een grote groep hongerige eters.

In de winter of herfst serveer ik dit gerecht graag met geroosterde aardappels en pastinaak uit de oven. Die smaken er verrukkelijk bij! Maar in de lente of zomer completeren kort gekookte groene bonen dit gerecht op een even verrukkelijk wijze. Met de wijn die Martin aanbeveelt, breng je tot slot het geheel perfect in harmonie. Tijd voor hemels genot … Enjoy!

Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen – 30 minuten

Ingrediënten
1 grote varkenshaas, in 6 gelijke stukken gesneden
6 plakjes ontbijtspek
6 grote of 12 kleinere blaadjes salie
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
250 g champignons, in plakjes gesneden
250 ml slagroom, of kookroom
Olie of boter om in te bakken
saliemedaillons met champignonroomsaus-0582
Bijvoorbeeld om erbij te serveren
Krokante rozemarijnaardappels uit de oven, geroosterde pastinaak uit de oven, aardappelgratin, aardappel-pastinaakpuree, gekookte sperziebonen of broccoli, pasta of polenta

Verder nodig
Koekenpan, keukentouw, aluminiumfolie

Bereiding
Omwikkel de varkenshaasmedaillons met een plakje spek en een blaadje salie en bind vast met een stukje keukentouw.

Verhit de koekenpan met wat olie en laat de pan heet worden. Leg de medaillons in de koekenpan en bak ze aan beide kanten, totdat ze goudbruin en gaar zijn. Leg de medaillons op een (warm) bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.

Voeg indien nodig een extra scheutje olie toe aan het braadvet in de pan en bak de ui en champignons op hoog vuur goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de slagroom toe en laag op middelhoog vuur inkoken tot een lichtgebonden saus.
Verdeel de saus over de borden en leg de saliemedaillons erbovenop. Serveer direct.

Wijnkeuze Martin Kuhlman
Annemiek zegt het al: “een hemels genot”. Bij een hemels genot als dit gerecht hoort een prachtige, hemelse wijn. Als je praat over een hemelse wijn, dan praat je over een Bourgogne. De pinot noir is de druif van de Bourgogne. De pinot noir is een nobel ras met een dunne schil. Dit is ook onder andere de reden waarom Bourgogne zo’n licht kleur heeft. Bourgogne is subtiliteit en subtiliteit past heel mooi bij dit gerecht. Subtiliteit en zuren. De mooie zuren van een wijn uit een noordelijk gelegen wijngebied als Bourgogne passen perfect bij deze heerlijke roomsaus met saliemedallions.
Bourgogne heb je in alle prijsklassen. Bourgogne is alleen nooit goedkoop. Dit komt door de reputatie maar ook omdat pinot noir een moeilijk druivenras is. Pinot noir, de koningin onder de druiven. Pinot noir is als een mooie vrouw en vrouwen kosten nu eenmaal geld, maar ze zijn het dubbel en dwars waard.
Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Eet smakelijk!

Meer heerlijke recepten en gerechten vind je op http://www.keukenliefde.nl/