Wijn en spijs: coquille en citroensaus met Zöltveltelini

Wijn en spijs: coquille en citroensaus met ZöltvelteliniAmuses of voorgerechten zijn niet weg te denken bij het Kerstdiner. Vandaag coquille met citroensaus.

Annemiek slooft haarzelf weer uit en toch is het een makkelijk te maken gerecht. Heerlijke amuse voor tijdens de Kerstdagen, want het is al zo’n drukke tijd.

Door de coquille in een hete koekenpan kort dicht te schroeien blijft hij mals en sappig! Ook de romige citroensaus is eenvoudig en snel te bereiden — je kunt hem zelfs van tevoren al maken en voor serveren enkel opnieuw even opwarmen. Het krokant gebakken broodkruim zorgt voor een lekkere bite.

Serveer dit gerecht in een originele coquilleschelp, onder begeleiding van een zorgvuldig uitgekiende wijn.

Wijn en spijs: coquille en citroensaus met Zöltveltelini 2

Amuse voor 6, of voorgerecht 3 personen — 15 minuten

Ingrediënten
6 coquilles
1x recept citroensaus
1 sneetje brood
Takje platte peterselie, fijngehakt
Olijfolie om in te bakken
Peper en zout uit de molen

Verder nodig
Koekenpan, keukenmachine, 6 schoongemaakte coquilleschelpen of 6 kleine bordjes

Wijn en spijs: coquille en citroensaus met Zöltveltelini 3Bereiding
Droog het sneetje brood in de oven, circa 10 minuten op 160 graden.
Maak de citroensaus en houd warm. Warm de coquilleschelpen lichtjes in de oven.
Snijd de korstjes eraf en vermaal het brood in de keukenmachine tot fijne kruimels. Bak de kruimels met een scheut olijfolie goudbruin en krokant in een koekenpan. Zet opzij.
Veeg de koekenpan schoon met keukenpapier en verhit opnieuw met een scheut olijfolie. Dep de coquilles droog met keukenpapier en bestrooi met weinig peper en zout. Bak de coquilles in de hete koekenpan circa 1 minuut aan elke kant, of totdat ze goudbruin en nog nét niet helemaal gaar zijn vanbinnen. (Ze garen buiten de koekenpan nog iets door, waardoor ze op je bord perfect gaar zullen zijn.)

Lepel op elke coquilleschelp (of een klein bordje) wat citroensaus en leg hier een coquille op. Garneer met wat broodkruim en fijngehakte peterselie. Serveer direct.

De wijnkeuze 
Bij de coquille van Annemiek kies ik een voor iedereen overbekende wijn: de Grüner Veltliner.
Grüner Veltliner is in alle soorten en maten. Van goedkoop tot duur en van Oostenrijk tot Hongarije. De laatste paar jaar is de Grüner Veltliner met een opmars bezig en dat is geheel toe te schrijven aan wijnland Oostenrijk. Veel mensen kwamen terug van vakantie en zochten de toen nog onbekende Grüner Veltliner. Die hadden ze gedronken op hun vakantieadres in Oostenrijk en bijna iedereen vond die wijn toen lekker.
Grüner Veltliner is hierdoor ook dé druif van Oostenrijk geworden en bijna elke winkel heeft er wel een in het assortiment staan. Jammer genoeg heeft dit succes ook een keerzijde. Menige wijnmaker wilde ook meeprofiteren aan dit succes en de Grüner Veltliner werd massaal aangeplant en ook op grond die helemaal niet geschikt was voor dit druivenras. Als gevolg zijn er nu veel Grüner Veltliners op de markt die maar een fractie zijn van de toen geproefde Grüner Veltliner uit Oostenrijk.
En toch ga ik niet voor een Oostenrijkse variant, maar voor een Hongaarse. Doe eens gek en koop een Zöltveltelini uit Hongarije, veel onbekender maar oh-zo-lekker…

Eet smakelijk!

Meer heerlijke gerechten kan je vinden op http://www.keukenliefde.nl

Tip
Wil je het nog makkelijker? Met een variant van dit recept kun je het broodkruim achterwege laten en de coquille garneren met verse fijngehakte bieslook.

Martin