Wijn met een laag alcohol gaat het maken

Alcohol wordt een probleem in de wijnwereld.

Alcohol wordt geen probleem, maar is al een probleem in de wijnwereld. Wijnen uit landen als Spanje, Italië maar ook de nieuwe wereld wijnlanden als Argentinië en Chili hebben nu al problemen met te hoog alcoholgehalte in de wijn.
De wijnmakers proberen er van alles aan te doen om het alcoholgehalte te verlagen, vroeger oogsten en door middel van een andere gistcultuur het alcoholgehalte te verlagen.

De Nieuw-Zeelandse wijnmaker John Forrest ziet het probleem ook. Forrest werkte vroeger in de medische wereld en daarna als druiventeler. Die druiven verkocht hij door en nu is Forrest beland in de wereld van het wijn maken en die wereld komt hem nu goed uit.

Van wijn maken wist hij niets, maar van druiven telen des te meer. Een pietje precies in het land van de druivenmakers. Scheuten werden weggeknipt om meer zon en wind naar de druiventrossen toe te leiden. Druiven die niet verkleurden naar de blauwe schil, verwijderde hij en zo paste hij nog wat trucjes toe.

Wijn met een laag alcoholgehalte

Volgens Forrest gaan de laag alcoholwijnen het maken. Vooral nieuwe wereld wijnlanden hebben last van hoge alcoholpercentages in de wijn. Forrest is het gelukt om zijn wijnen van 14% terug te brengen tot 9 % alcohol, een knappe prestatie. De wijn die gemaakt is van de riesling druif heeft hij zelfs terug kunnen brengen naar 8% alcohol.
Ten eerste is een lager alcoholgehalte beter voor het lichaam en je krijgt minder calorieën binnen, maar ook is het goed voor de portemonnee. Minder belastingen en accijnzen zitten er dan op de wijnen en dat kan zomaar 50 cent tot 1 euro aan kostenbesparing opleveren.

Vooral de Chinezen hebben de wijnen van Forrest ontdekt. Nieuwe wereldwijnen worden populair in China en daar wil Forrest een graantje van meepikken.

Martin Kuhlman