Wijn is goed voor de darmflora

Wijn is goed voor de darmfloraGoed nieuws voor wijndrinkers: wijn is goed voor de darmflora en dan speciaal nog een glas rode wijn. Dus af en toe een glaasje is helemaal niet zo schadelijk? Of toch wel…

Af en toe een glas rode wijn kan een positief effect hebben op de darmflora. Dat is pas onderzocht door de onderzoekers van een Britse universiteit in London. In hun studie richtten zij op alcoholhoudende dranken in combinatie met micro-organismen in de darmen. Het resultaat is verbluffend. Het blijkt dan rode wijn helemaal niet zo schadelijk is als dat er eerst gesuggereerd werd. Het drinken van een glas rode wijn verhoogt het aantal gezonde micro-organismen in de darmflora aanzienlijk en dat komt de gezondheid weer ten goede.

Rode wijn is goed voor de darmflora

In de darmen zitten miljarden micro-organismen die zorgen voor een goed functionerend immuunsysteem, een goede stoelgang, maar ook voor je hele lichaam. Een aantal van deze gezonde darmbacteriën wordt gestimuleerd door zogeheten polyfenolen. Polyfenolen zijn voedingsstoffen die voorkomen in groenten en fruit. Ook in de schil van rode wijndruiven zitten polyfenolen, de zogeheten resveratrol is de meest bekendste hiervan. Resveratrol staat bekend om het stimuleren van de darmflora.
Wel is het noodzaak om niet teveel rode wijn te nuttigen. Een tot twee glazen rode wijn bevorderd de darmflora en hiermee indirect ook de gezondheid. De effecten van rode wijn op het lichaam is de laatste jaren goed onderzocht en meermaals hebben positieve effecten zich tentoongesteld.

Wijn is goed voor de darmflora
Ook thee bevat anti oxidanten.

Rode wijn en de Nederlandse Gezondheidsraad

De studie is geen reden om veel meer te gaan drinken. Teveel drinken kan juist een averechts effect hebben. Teveel alcohol is slecht voor de gezondheid. In deze studie kwam naar voren dat de consumptie van 14 glazen rode wijn niet overschreden dient te worden. Dit is echt het maximum, zeggen de onderzoekers. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert maximaal 1 glas per dag. Waar deze verschillen in zitten is in dit onderzoek niet naar boven gekomen en ook niet onderzocht.