Wijn in een kartonnen pak. Durf jij het aan?

Wijn in een kartonnen pak, ik weet het niet. Wijn in karton en plastic? Ja, het lijkt dan wel op een glazen fles, maar het is het net niet.


Lees verder na de advertentie exaro

Volgens de HEMA spelen ze in op de stijgende vraag naar ‘positieve wijnen met positieve impact’. Dit is wijn van goede kwaliteit, betaalbaar én duurzaam, zo gaat het relaas verder. Om die reden introduceert HEMA letterlijk een ‘Positive’ wijn: een Italiaanse wijn in een kartonnen pak. Deze nieuwe fles(?) bestaat uit 94% gerecycled karton en is tot wel vijf keer lichter dan een gemiddelde glazen wijnfles. De wijn is verkrijgbaar in een frisse witte en rosé variant.

Doordat de fles wel vijf keer lichter is dan een gemiddelde glazen wijnfles kost het transport ervan minder CO2 en ook de productie hiervan geeft tot wel 6x een lagere uitstoot van CO2. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook minder gesjouw met zware wijnflessen en zeker geen ritje meer naar de glasbak. De kartonnen buitenkant gaat namelijk gewoon bij het oud papier en de plastic fles mag bij het plastic afval. Helaas wordt plastic nog steeds gedeeltelijk verbrand, dus alleen het papier misschien alleen over om te recyclen.

Eerlijke wijn uit een kartonnen pak van de HEMA

De wijnen worden geproduceerd door het wijnhuis Cantina Goccia dat in de heuvels van Umbrië ligt. Dit wijnhuis werkt aan meerdere aspecten om de ecologische voetafdruk van de wijngaarden te verkleinen: géén pesticiden in de wijngaarden en alle druiven worden met de hand geplukt. Na de druivenoogst worden er andere gewassen verbouwd om biodiversiteit op het land te stimuleren. De wijnen zijn ook geschikt voor een veganistisch eetpatroon. Het is dus geen biologische of biodynamische wijn en de vergelijking met bag-in-box wijnen gaat hier zeker op.

Wijn uit karton of plastic. Een goede keuze?

Uit het groene pak wordt een witte wijn geschonken die bestaat uit de blend van Grechetto, Vermentino en Chardonnay, het is een wijn die een frisse smaak heeft met daarnaast bloemige en fruitige aroma’s. Uit het roze pak wordt een rosé geschonken bestaande uit een blend van Cabernet Sauvignon en Pinot Nero (Pinot Noir). Dit resulteert in aroma’s van rode bessen en frambozen.

WijnGekken zal deze wijnen snel voor je testen. Kijk in de tussentijd eens in een winkel van de HEMA of deze wijn iets voor jou is. Interesse in andere wijnen in plastic of karton? Kijk dan snel op https://www.wijngekken.nl/nieuws/bag-in-box-wijn-test-2014-welke-ga-je-kopen/

Deze wijn uit karton wordt verkocht voor €9,- op http://www.hema.nl en bijna alle HEMA filialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *