Wijn-icoon Jim Barrett is overleden

Jim Barrett

In de Verenigde Staten is de wijnbouwer Jim Barrett overleden. In 1976 versloeg hij verrassend de Franse topwijnen bij een proeverij door experts. Het was het begin van de opkomst van de wijnen uit de “nieuwe wereld”.

Barrett was 86 en had zijn bedrijf al jaren geleden overgedragen aan zijn zoon. Hij studeerde rechten en was een oorlogsveteraan, maar in 1972 nam hij het wijngoed Chateau Montelena in Napa Valley nabij San Francisco in Californië over.

Het was die wijn die in het beroemde “Oordeel van Parijs” in 1976 als beste uit de bus kwam bij de witte wijnen. Bij de rode wijnen ging de prijs van de beste wijn toen naar Stag’s Leap Wine Cellars, ook uit Napa Valley.

De “Judgment of Paris” (dubbele verwijzing naar Parijs en de Trojaanse prins Paris uit de Ilias) was een historische “wine tasting” in Parijs in mei 1976. Net als de organisator, de wijnhandelaar Steven Spurrier, verwachtte iedereen toen dat de jury van topexperten de Franse topwijnen uit de Bordeaux of de Bourgogne zouden bekronen.

Het liep dus anders af, zeker nadat journalist George Taber de test had beschreven in het magazine TIME.

De schok voor de Fransen was zo groot dat de Franse pers pas maanden later over de proef berichtte.

Tot dan toe waren de Franse chateaux de onbetwiste koningen van de wijnwereld.

Het “oordeel van Parijs” zette eerst de Californische wijnen op de kaart en nadien ook de wijnen uit de nieuwe wereldlanden zoals Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Later is van dit wereldschokkende nieuws (voor de Fransen!) een film gemaakt. “Bottle Shock” is de toepasselijke naam van deze film. Echte wijnliefhebbers kennen deze film wel. Kent u het niet, huur het eens bij de videotheek (bestaat dat nog?), of probeer er op een andere manier aan te komen…Leuke film!….

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!