Wijn en spijs, zeebaars ceviche met sauvignon blanc

Wijn en spijs, zeebaars ceviche met sauvignon blanc 1We horen het steeds vaker: vlees moeten we wat meer laten staan, dus gaan we nu vis eten.

Annemiek heeft weer een prachtig en subtiel gerecht voor ons in petto. Subtiel, maar daarnaast ook krachtig.

Licht, fris en meer dan verrukkelijk: dat is in het kort zeebaars ceviche. Dit visgerecht is vooral populair in de Spaanstalige landen van Zuid-Amerika. Maar ook in ons eigen kille landje vindt dit gerecht steeds meer liefhebbers.
Voor de bereiding wordt verse vis — er zijn verschillende soorten mogelijk — gemarineerd én gegaard in het sap van citrusfruit. Meestal wordt hiervoor limoensap gebruikt. Door het citruszuur stollen de eiwitten in de vis waardoor je de vis als het ware gaar kookt. Het zuur doodt echter niet alle bacteriën en parasieten in de vis. Gebruik dus alleen verse vis. Geen voorverpakt visje uit de supermarkt maar verse vis van een goede visboer.
En dan als het op tafel staat? Snel je ogen sluiten, een hapje nemen, een slokje doen en je wanen op een zonnig terras ver weg van hier.

Voor-, tussengerecht voor 4 personen — 25 minuten

Ingrediënten
200 g zeebaars, zo vers mogelijk
3 limoenen, sap uitgeperst
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt of uitgeperst
1/2 rode peper, fijngehakt
1 rode grapefruit
1/2 granaatappel
1/2 venkel, in flinterdunne plakjes gesneden
1 rode ui, in flinterdunne ringen gesneden
2 takjes koriander, fijngehakt
Rucolacress
Zeezout en zwarte peper uit de molen
Extra vierge olijfolie

Bereiding
Snijd de zeebaars met een vlijmscherp mes in flinterdunne plakken. Drapeer de vis op een bord en bestrooi met wat versgemalen zeezout. Klop de limoensap, knoflook en rode peper in een kom door elkaar en schenk dit over de vis. Laat 3 tot 6 minuten marineren, of totdat je ziet dat de structuur van de vis veranderd is.

Wijn en spijs, zeebaars ceviche met sauvignon blanc 2

Snijd de schil van de grapefruit en snijd de partjes grapefruit, boven een kom, uit hun vliesje. Doe de grapefruitpartjes in de kom en voeg het sap uit de overgebleven grapefruit toe. Voeg de granaatappelpitjes, rode ui, venkel en koriander toe aan de grapefruit, samen met een scheut olijfolie, zout en peper. Hussel voorzichtig om.

Verdeel het grapefruitmengsel en de vis over vier borden. Garneer met de rucolacress en druppel er wat olijfolie overheen. Bestrooi met zout en peper.

 

Mijn wijnkeuze

De Ceviche is een krachtig gerecht. Het past ook uitstekend in de spaanstalige landen. Bij dit krachtige voorgerecht hoort ook een krachtige wijn. Ik kies voor een sauvignon blanc en niet zomaar een. Ik kies een sauvignon blanc uit Marlborough, Nieuw Zeeland. Door het zonrijke en toch koele klimaat gedijt de sauvignon blanc hier optimaal. Rijke en krachtige wijnen van de sauvignon blanc die met dit gerecht van Ceviche uitermate goed combineren. Ook het prachtige najaar doet de sauvignon blanc hier enorm veel goeds. De timing kon niet beter zijn, de jaargangen 2014 en 2015 zijn topjaren wat betreft de wijnbouw in Nieuw Zeeland.

 

Eet smakelijk!

Meer heerlijke gerechten kan je vinden op http://www.keukenliefde.nl

Martin Kuhlman