Wijn en spijs: schelvissalade, welke wijn hoort hierbij?

schelvis salade met witte wijnHet is weekend en wat eten wij bij de wijn?

Dit is een perfect weekendgerecht om te serveren tijdens een etentje met vrienden of familie: schelvissalade met gemarineerde paprika, aardappel en avocado. Met een goed glas wijn — zie onderstaande wijntip van Wijngek Martin — en goed gezelschap is dit elegante visgerecht genieten pur sang!

De vis wordt lichtjes gezouten en vervolgens minimaal 4 tot maximaal 24 uur in de koelkast gekoeld. De afwerking van dit gerecht is binnen 15 minuten gepiept – zo eenvoudig kan heerlijk eten zijn!

Licht hoofdgerecht of voorgerecht voor 4 personen — 15 minuten + 4 tot 24 uur in de koelkast

Ingrediënten

4 x 170 g schelvis- of kabeljauwfilet, liefst dikke filets
Zeezout en zwarte peper uit de molen
Extra vierge olijfolie
Rodewijnazijn
1 rode ui, in dunne ringen gesneden
4 el kappertjes, uitgelekt
1 rode, groene en gele paprika, zaadlijst verwijderd en in smalle ringen gesneden
1 avocado, ontpit en in plakken gesneden
1 grote aardappel (of 2 als je het als hoofdgerecht wil serveren), in de schil gaargekookt, gepeld en in middelgrote stukken gesneden*
2 hardgekookte eieren, elk ei in 8 partjes gesneden
Paar takjes platte peterselie, fijngehakt
*Om te voorkomen dat de aardappel na het pellen uit elkaar valt, kun je hem eerst volledig laten afkoelen alvorens hem in stukken te snijden.

Verder nodig

Ovenschaal, keukenpapier
Voorbereiding (een dag van tevoren of ‘s ochtends op de dag zelf)
Dep de vis droog met keukenpapier en bestrooi aan beide kanten met gemalen zeezout. Leg de visfilets op een met keukenpapier bedekt bord of schaal en dek goed af met vershoudfolie. Zet voor minimaal 4 tot maximaal 24 uur in de koelkast.

Afmaken
Verwarm de oven voor op 175 graden. Dep de vis droog met keukenpapier en leg de filets in een licht ingevette ovenschaal naast elkaar. Sprenkel wat olijfolie over de filets en bak de filets 8 tot 12 minuten in de oven. (Dit is afhankelijk van de dikte van de filets. Ik had één grote schelvisfilet van 375 gram die 12 minuten nodig had om de juiste garing te krijgen). Keer ze halverwege de bereidingstijd om. De visfilets zijn goed als ze vanbinnen net warm zijn.
De juiste garing van de vis kun je testen door een metalen satépen 5 seconden in de visfilet te steken en vervolgens tegen je lip te houden. Als de prikker warm aanvoelt is de vis goed.
Laat de vis 5 minuten rusten en trek dan voorzichtig de vlokken visfilet los.

Verdeel de vis over 4 borden, samen met de helft van de rode ui en kappertjes. Sprenkel over elk bord wat olijfolie en een theelepel rodewijnazijn. Maal er gemalen peper overheen en laat even marineren.
Meng in een aparte kom de overige rode ui, kappertjes, paprika’s, avocado, aardappel en helft van de peterselie met wat olijfolie en een klein beetje rodewijnazijn. Breng op smaak met peper en zout en meng alles voorzichtig om.

Verdeel de eipartjes over de borden, gevolgd door de gemarineerde groenten. Lepel over elk bord wat van het marinadevocht onderuit de kom. Garneer met de overige peterselie en serveer direct.

Wijnkeuze Martin Kuhlman
Dit heerlijke gerecht van schelvissalade vraagt om een lichtvoetige en droge witte wijn. Lichtvoetige en droge witte wijnen zijn er genoeg op de wereld, maar ik beperk mij tot mijn lievelingslanden: Frankrijk, Spanje en Italië.
Lichte witte, droge wijnen zijn ook heerlijk als aperitief, dus koop 2 flesjes wijn en zet je gasten een onvergetelijke middag en avond voor.
Mijn wijnkeuze voor Frankrijk:
Pinot blanc is mijn eerste keuze. Bij pinot blanc denk ik aan de Elzas. Heerlijke wijnen met nét genoeg zuren om de pinot blanc spannend te houden.
Mijn wijnkeuze voor Spanje:
Probeer eens een wijn uit Rueda in Spanje. De verdejo druif maakt deze wijnen zeer interessant. De druiven zijn in de nacht of vroege ochtend geplukt en dat geeft een heerlijk fris karakter. Neem wel een fles waar verdejo opstaan, anders heb je een blend met andere druiven.
Mijn wijnkeuze voor Italië:
Wie kent Soave niet. Lichtvoetig, heerlijk droog en genoeg karakteristieken om bij een schelvissalade te passen. Misschien wel de meest interessante lichte witte wijn van Italië.
Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Eet smakelijk!