Wijn en Spijs – Pompoentaart met gorgonzola

pompoentaart-met-gorgonzolaVandaag in Spijs & Wijn: vegetarisch genieten!

Want flink uitpakken in het weekend kan ook zonder pompeuze vleesgerechten. Geloof me, zelfs de grootste vleesliefhebbers likken hun vingers af bij deze pompoentaart met gorgonzola. Voor het allerlekkerste resultaat maak je ook het korstdeeg helemaal zelf, en heus, dat is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Een beetje geduld, meer heb je niet nodig! De toegevoegde raapstelen geven deze pompoentaart een verrassend oer-Hollands tintje.

Hoofdgerecht voor 4 personen – voorbereiding: 90 minuten (inclusief blind voorbakken van de taartbodem) / afbakken: 30 minuten

Ingrediënten
Voor het korstdeeg
150 g koude ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
125 g bloem + extra om te bestuiven
Voor de vulling
1 flespompoen, gewassen
2 rode uien
3 tenen knoflook
3 takjes verse tijm
175 g raapstelen, grondig gewassen en drooggedept
250 ml room
4 eieren
80 g gorgonzola
Handje geraspte Parmezaan
Goede extra vierge olijfolie
Zout en peper uit de molen
pompoentaart met gorgonzola-8789

Verder nodig
Keukenmachine met deeghaak, vershoudfolie, braadslee, ronde taartvorm van circa 28 cm, bakpapier, blinde bakvulling (bijv. gedroogde bonen of rijst)

Bereiding
Meng de boter en bloem in een keukenmachine met deeghaak (of met je handen als je geen keukenmachine hebt) door elkaar, totdat er zich kruimels gaan vormen. Voeg steeds een eetlepel koud water toe, totdat je een gladde deegbal hebt die niet plakt. Vorm er met je handen een ronde bal van en wikkel hem in vershoudfolie. Leg in de koelkast en laat 30 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de pompoen in middelgrote blokjes (schillen is niet nodig) van circa 2 cm. Pel de rode ui en snijd in vieren. Kneus de knoflooktenen, maar laat het schilletje zitten. Verdeel de pompoen, ui, knoflook en tijm over de braadslee en besprenkel royaal met olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en hussel alles goed door elkaar. Rooster de groenten circa 20 minuten in de oven, of totdat de pompoen zacht is en de randen goudbruin beginnen te kleuren. Haal uit de oven en verwijder de tijm. Zet de oven op 190 graden.

Vet de taartvorm in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en rol uit tot een ronde lap, net iets groter dan de bakvorm. Bekleed de taartvorm met het deeg en snijd de randen netjes af.

Prik gaatjes in de bodem en zet de taartvorm 20 minuten in de koelkast. Leg een vel bakpapier over de bodem van de taartvorm en vul met de blinde bakvulling. Bak de taartbodem circa 15 minuten in de oven, verwijder het bakpapier en de bakvulling en bak nog eens 5 minuten verder.

Smoor of stoom de raapstelen, totdat ze zijn geslonken en laat ze uitlekken in een zeef. Druk het overtollige vocht eruit. Knijp de geroosterde knoflooktenen uit hun vel, prak ze fijn en voeg dit samen met de eieren toe aan de room. Klop goed los en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de raapstelen, pompoen, ui en gorgonzola over de taartbodem en schenk de eierroom eroverheen. Bestrooi met de Parmezaan. Bak de pompoentaart circa 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant en de deegranden goudbruin zijn.
Laat voor het serveren minstens 5 minuten afkoelen.

De geld-speelt-geen-rol-wijntip!
Kies voor een oudere Barolo, een Amarone della Valpolicella of een oude Bordeaux.
Bij een minder goed wijnjaar kan je kiezen voor een wijn van ongeveer 5 tot 6 jaar oud. Bij een topjaar (4 of 5 sterren) moet je kiezen voor een wijn die 8 tot 10 jaar oud is. Wijnen van deze klasse kosten vanaf 20 euro. (Wijnjaren kun je gratis downloaden; ze worden telkens geactualiseerd.)
De budget-wijntip!
Als budget-wijntip kies ik voor een Primitivo uit Italië (niet de goedkoopste wijn kiezen) of een rode Zinfandel (uit de VS). Dit zijn zachte en rijpe wijnen die ook uitstekend smaken bij dit gerecht. Prijzen van deze wijnen liggen tussen de 8 tot 12 euro.

Meer heerlijke recepten en gerechten vind je op http://www.keukenliefde.nl/