Wijn en spijs: hele kip uit de oven met een rode beaujolais

Hele-kip-uit-de-oven-met-citroen-tijm-en-knoflookboterDe zon gaat alweer eerder onder en het is weer tijd om wat langer in de keuken te staan.

Annemiek heeft weer een heerlijk gerecht voor jullie gemaakt en dit is één van haar favoriete gerechten.

Al eeuwen is dit één van mijn meest favoriete gerechten: hele gebraden kip uit de oven. Ongelofelijk simpel om te maken en het resultaat laat me telkens weer tollen van verliefdheid.
Je kunt er eindeloos mee variëren door steeds andere kruiden of groenten toe te voegen en zo keer op keer iets verrassends op tafel te toveren. Ik koos nu voor klassieke smaken die de kip zachtjes kussen: frisse citroen, aromatische tijm en geurige knoflook. Ik verwerk ze in een smakelijke kruidenboter, die onder het vel van de kip gaat. Zo trekken alle smaken nóg beter in de kip.
Geserveerd met kleine krielaardappels in de schil — die samen met de kip in de oven worden geroosterd — en beetgaar gekookte broccoli is dit een feestmaal pur sang.

Ik serveer dit gerecht vaak in het weekend. Dat maakt niet alleen onszelf erg blij maar ook familie en vrienden gaan ervan uit hun dak; zeker met een feestopwekkend wijntje erbij (wijngek Martin geeft graag een opzwepend wijnadvies). Maar staar je niet blind op het weekend, ook op elke andere dag van de week — met of zonder wijn — doet dit gerecht je watertanden! En als er nog wat overblijft, en iedereen gluurt ernaar met grote jagersogen, begin dan een stoelendans – the winner takes it all!

Hoofdgerecht voor 4 personen — 15 minuten + circa 75 minuten in de oven

Ingrediënten
1 hele scharrelkip van circa 1,5 kilo
Paar takjes verse tijm
1 biologische citroen
50 g zachte roomboter
1 bol knoflook, teentjes losgehaald maar niet gepeld
1 kg krielaardappels in de schil
3 rode uien, gehalveerd en gepeld (aanzet laten zitten, zodat de ui niet uit elkaar valt)
Extra vierge olijfolie
Zeezout en zwarte peper uit de molen
Eventueel een half glas droge witte wijn

Verder nodig
Grote braadslee met rooster, fijne rasp, spatel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de citroen en rasp de schil (niet het witte gedeelte, want dat smaakt bitter). Pluk de tijmblaadjes van de takjes (je hebt ongeveer 1 el nodig). Houd één of twee takjes tijm achter de hand. Pers één knoflookteen uit. Meng de citroenrasp, tijmblaadjes en knoflook door de zachte boter en breng op smaak met peper en zout.

Was de krieltjes (schillen is niet nodig) en halveer de grote exemplaren. Verdeel ze, samen met de ongepelde knoflooktenen en de rode ui over de braadslee. Halveer de citroen. Pers het sap van een halve citroen uit en voeg samen met een half glas wijn (of water als je niet van wijn houdt) toe aan de krieltjes. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met gemalen zeezout.

Zet het rooster bovenop de krieltjes. Duw de spatel voorzichtig onder het vel bij de halsopening van de kip en duw naar achteren, zover als het gaat, zodat er ruimte onder het vel ontstaat. Pas op dat het vel niet scheurt. Duw de helft van de boter ertussen. Verdeel de boter door met je handen over het vel te wrijven. Verdeel de rest van de boter, rondom, over de buitenkant van de kip. Besprenkel de kip met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout. Duw de achtergehouden tijmtakjes en de overige citroenhelft in de holte van de kip (halveer de citroen als het niet past).

De meeste kip die je in de supermarkt koopt is opgebonden met elastiek touw. Dit kun je tijdens het braden gewoon laten zitten, want het zorgt ervoor dat de kip mooi bij elkaar blijft. Is de kip niet opgebonden dan doe je dit heel eenvoudig zelf met een stukje keukentouw.
Leg de kip op het rooster, met de borstkant naar beneden. Zet de braadslee in de oven en braad de kip circa 45 tot 60 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is. Bedruip de kip elke 15 minuten met het vrijgekomen braadvocht. Draai de kip om, bestrooi de borstkant met zout en peper en braad nog 15 minuten verder, totdat ook deze kant goudbruin is. De kip is gaar als het vocht dat eruit komt helder van kleur is en het vlees makkelijk van het bot loslaat.

Laat de kip 10 tot 15 minuten rusten, voordat je hem aansnijdt. Dek eventueel af met aluminiumfolie om hem warm te houden.

Laat voor het aansnijden van de kip het braadvocht eruit lopen. (Vang — indien gewenst — op om als jus bij de kip te serveren.) Snijd het touw waarmee de kip is vastgebonden los. Snijd de kip in stukken, of serveer de hele kip op een mooie serveerschaal, samen met de aardappels.

De wijnkeuze
Kip, veelzijdig en lekker. Niet voor niets het bekende deuntje van de reclame dat in je hoofd blijft zitten. Veelzijdig en ook voor veelzijdige wijnen. Lekkere lichte rode wijnen passen bij kip en kalkoen. Lichte rode wijnen van de druivenrassen Pinot Noir of Gamay, maar soms ook van Cabernet Franc.
Ik kies voor een overheerlijke Beaujolais. Beaujolais ligt in Frankrijk en ten zuiden van de Bourgogne en net boven de Côtes du Rhône. Beaujolais is gemaakt van de Gamay.
Drink een Beaujolais op ongeveer 14 tot 15 graden. Uit de koelkast, even een half uurtje laten staan en slurpen maar… Beaujolais is niet duur. Al vanaf 6 of 7 euro heb je al een fles te pakken. Heb je er wat meer geld voor over, neem dan een Cru de Beaujolais, bijvoorbeeld Fleurie. Heerlijk bloemig met frambozenfruit en aardbei. Smullen dus.

Eet smakelijk!

Meer heerlijke recepten en gerechten vind je op http://www.keukenliefde.nl/