Wijn en spijs: gegrilde aspergesalade met pinot grigio

Spijs & Wijn: gegrilde aspergesaladeSpijs gaat niet zonder wijn, dus nu weer een heerlijk gerecht van Annemiek met een mooie wijnkeuze.

Dit is één van mijn meest favoriete lenterecepten, de delicate smaken masseert dit lieflijke gerecht je smaakpapillen van top tot teen. Bovendien staat dit gerecht in drie tellen op tafel!

 

Voor- of licht hoofdgerecht voor 4 personen — 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 100 g Parmaham
  • 12 kwartel eitjes
  • 2 kropjes romainesla
  • 1 rode ui
  • 2 handjes (oud) brood, in blokjes gesneden

Voor de dressing

  • 2 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • kneepje citroensap
  • extra vierge olijfolie
  • 1 el verse dille, fijngehakt
  • Peper en zout uit de molen

Verder heb je nodig
Een asperge- of dunschiller, grillpan, naald, ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het brood in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie (en eventueel wat gedroogde kruiden). Bak het brood in circa 5 tot 10 minuten goudbruin en krokant in de oven (in een koekenpan kan ook).

Prik met een naald een gaatje in de kwarteleitjes en kook ze 3 minuten in kokend water. Spoel goed af met koud water en pel ze.

Omdat ik al een aantal keer bedorven kwarteleitjes kocht, controleer ik ze tegenwoordig altijd voordat ik ze ga koken. Vul een kom met koud water en leg de kwarteleitjes erin. Kwarteleitjes die blijven drijven zijn bedorven en kunnen direct weg.

Schil de asperges en snijd circa 1,5 cm van de onderkant af (de aspergeschillen en uiteinden kun je eventueel bewaren voor aspergesoep). Snijd de asperges over de lengte doormidden en hussel ze om met wat olijfolie. Verhit de grillpan en grill de asperges enkele minuten, totdat ze mooie grillstrepen hebben en beetgaar zijn.

Trek de blaadjes sla los en was ze grondig. Dep goed droog met een theedoek. Pel de rode ui en snijd in dunne ringen. Meng voor de dressing de mosterd, honing, citroensap en dille door elkaar en voeg al kloppend in een klein straaltje de olijfolie toe, net zoveel totdat je een gladde dressing hebt. Breng op smaak met een snufje zout en peper.

Verdeel wat sla over twee borden en drapeer de asperges eroverheen. Scheur de ham in stukken en verdeel over de salade, samen met de gehalveerde kwarteleitjes, croutons en rode ui. Druppel tot slot de dressing eroverheen.

Spijs & Wijn: gegrilde aspergesalade

De wijnkeuze van WijnGek Martin Kuhlman

Mijn wijnkeuze is uiteraard wit. Een witte wijn met een uitgesproken karakter. Een witte wijn die zelfs een klein zoetje bevat en het zoetje combineert uitstekend met de ham en de pittige uit. Mijn wijnkeuze is een pinot grigio uit het noorden van Italië. Kies een pinot grigio uit Veneto, Trentino of Alto Adige van rond de € 7,50. Niet te goedkoop, want je weet nu wel dat goedkoop ook duurkoop is. Heerlijke wijnen, lichtvoetig met een rijp en iets zoetig karakter en met een vleugje van kruidigheid. Gewoonweg zalig bij deze gegrilde aspergesalade.

Eet smakelijk!

Meer heerlijke recepten en gerechten vind je op http://www.keukenliefde.nl/