Wijn en Spijs: cavolo nero bruschetta

Wijn en Spijs cavolo nero bruschetta 1 Brood is makkelijk en gezond. Stokbrood is zeker lekker als er een heerlijke bruschetta op zit. Bij een Italiaans gerecht hoort natuurlijk een Italiaanse wijn.

Serveer de cavolo nero bruschetta als feestelijk borrelhapje of als voorgerecht. En leg vast een stapel servetjes klaar. Want dit is vingerlikkend lekker!

Hapje voor 4 personen — 20 minuten

Ingrediënten
1 afbakstokbrood
2 tenen knoflook
150 g cavolo nero
4 plakjes gerookt ontbijtspek, of pancetta
1 el pijnboompitten
1 el oude kaas, of Parmezaan, krullen of geraspt
Extra vierde olijfolie
Zeezout en zwarte peper uit de molen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd het stokbrood in schuine plakken en leg op een met bakpapier bekleed bakblik. Besprenkel het brood met wat olijfolie en bak circa 8 minuten in de oven of totdat het brood goudbruin en knapperig is. Wrijf het brood in met een gepeld knoflookteentje.

Wijn en Spijs cavolo nero bruschetta 2

Verhit een koekenpan met wat olie en bak het ontbijtspek circa 1 minuut op laag vuur. Zet het vuur hoog en voeg de cavolo nero toe. Roerbak enkele minuten totdat de cavolo nero is geslonken en wat zachter is. Voeg halverwege de baktijd een half teentje uitgeperste knoflook toe. Je kunt eventueel een klein scheutje water toevoegen als je de cavolo nero wat zachter wilt hebben. Als het water verdampt is, is de kool goed. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de cavolo nero over de bruschetta en bestrooi met pijnboompitten en oude kaas. Serveer direct.

De Wijnkeuze 
De cavolo nero bruschetta is een heerlijk hapje met veel smaak waar de smaakpapillen het niet makkelijk van krijgen. De krachtige knoflook met de ontbijtspek en de oude kaas doen mij nu als watertanden. Uiteraard moet er hier een smaakvolle wijn bij en hierbij kies ik voor een heerlijke en wat oudere Italiaanse wijn. Ik kies voor een rode wijn waar de vonken vanaf spatten.

Eigenlijk laat ik jou kiezen, zolang de wijn maar wat ouder is. Het rijpere karakter van de wijn past uitstekend bij de cavolo nero bruschetta. Kies in dit geval voor een wat oudere Barolo, Barbaresco of een Vino Nobile de Montepulciano. Kies ook voor een Reserva, deze is al wat ouder en de wijn heeft meer houtrijping meegekregen.

Meer heerlijke gerechten kan je vinden op http://www.keukenliefde.nl

Martin Kuhlman