Wijn en……asperges!

wijn en asperges

Het witte goud is weer in het land! Het asperge-seizoen is geopend.

De aspergeplant groeit voor een groot deel onder de grond. Ergens tussen april en juni probeert de plant op te vallen. Maar ja, dan komt er een steker en……u raadt het al!
De aspergeplant is er één van de oude stempel, er zijn sporen van aspergeconsumptie aangetroffen in de pyramide van Sakkara in Egypte! Op zandgronden voelt de plant zich in zijn element. Door de koele grond is er sprake van een langzame groei, en dat komt de smaak ten goede.
De “dubbel A1” worden gezien als de beste. Dat wil zeggen, de juiste dikte en volledig blank. Zo vers mogelijk eten, met een glas mooie wijn. Maar wat voor wijn?

Over het algemeen: wijn gemaakt uit Gewürztraminer, Pinot Blanc of Riesling doen het meestal wel goed.
Gaan de asperges in een roomsaus, neem dan een iets vettere wijn, zoals Meursault of Petit Chablis. Dit geeft aan dat de keuze van de wijn afhankelijk is van hoe de asperge gepresenteerd wordt en welke ingrediënten er worden gebruikt. Bij een klassieke bereidingswijze (asperges met ei, ham en botersaus) is wijn uit de Elzas dé combinatie. Iedere druivensoort (Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling en Gewürztraminer) heeft daar zo zijn specifieke kenmerken.

Asperges worden ook nog wel eens verwerkt in salades. Bij groene asperges is een combinatie met wijnen van de Silvaner of Rivaner druif helemaal geen verkeerde keuze. Of probeer eens een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.
Of wellicht Nederlandse asperges met een mooie Nederlandse witte wijn??
Het is een kwestie van wat experimenteren….

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!