Wijn drinken is niet slecht, wel de manier waarop je drinkt

De manier waarop je drinkt is even belangrijk voor je gezondheid als de hoeveelheid alcohol die je consumeert, dat blijkt uit een recente studie.

Voor het onderzoek kregen muizen het equivalent van dagelijks twee drankjes, de dieren in de andere groep kregen gedurende twee dagen zeven drankjes en dronken de rest van de dagen geen alcohol. Ze werden ook op een vetrijk dieet gezet, dat de ontwikkeling van aderverkalking moest aanmoedigen. Het niveau van slechte cholesterol daalde bij de muizen die elke dag twee glaasjes dronken. Het niveau van goede cholesterol steeg bij beide groepen.

De vorming van aanslag in de aders, maar ook de toename van immuun-cellen die ontstekingen in de hand werken en zo bijdragen tot het vernauwen van de aders nam meer af bij muizen die gematigd dronken dan de geheelonthouders. Het tegenovergestelde gebeurde bij muizen die zeven glazen per dag dronken.

Daaruit concludeerden de onderzoekers dat het consumeren van 14 drankjes per week, gemiddeld twee per dag, goed is voor je hart, maar 14 drankjes in een weekend blijken wel schadelijk te zijn.

Onderzoeker John Cullen: “Mensen moeten niet alleen nadenken over hoeveel alcohol ze drinken, maar ook over de manier waarop ze drinken.”

Experts over de gehele wereld beschouwen dat alcohol risicovol is wanneer mannen meer dan vier drankjes per dag consumeren, en bij vrouwen is dat drie drankjes per dag.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin