Wijn bevat ongezond veel metalen

Natuurlijke stoffen uit druiven behoeden gematigde wijndrinkers tegen hart- en vaatziekten, zo wordt vaak herhaald. Maar metalen die veelvuldig in heel wat wijnen blijken aanwezig te zijn, zouden dat heilzame effect wel eens teniet kunnen doen. Dat bericht stond in De Standaard.

Declan Naughton en Andrea Petroczi van de Britse Kingston universiteit hebben de hoeveelheid metalen – waaronder koper, zink en lood – in wijnen uit zestien landen onderzocht. Ze schrokken van de resultaten.

Enkel de onderzochte wijnen uit Italië, Argentinië en Brazilië bleken geen ongezond hoge dosissen metalen te bevatten. Van alle andere wijnen scoorden de Hongaarse en Slowaakse het slechtst. Ook wijnen uit Frankrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, Servië, Griekenland en Duitsland bleken de veiligheidsdrempels voor metalen ver te overschrijden.

Zelfs één glas wijn per dag zou op lange termijn al tot een zorgwekkende inname van metalen leiden, zo melden de wetenschappers in het Chemistry Central Journal. Een overdosis metalen kan zenuwaandoeningen uitlokken, zoals de ziekte van Parkinson. Ook kunnen de metalen in het lichaam oxidatieve schade en ontstekingsziekten veroorzaken, terwijl van de natuurlijke stoffen in wijn (antioxidantia) net beweerd wordt dat ze oxidatieve schade tegengaan.

De wetenschappers vinden dan ook dat het metaalgehalte in wijn omlaag moet en dat wijnen met veel metalen een vermelding moeten dragen op het etiket. Concrete namen van wijnen of producenten noemen de onderzoekers in hun artikel niet.

De studie is terug te vinden op www.journal.chemistrycentral.com .

Als je nu nog maar door de metaaldetectors op het vliegveld komt….

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!