Wijn beschermt tegen nierkanker

wijn

In het laatste nummer van het Britsh Journal of Cancer is een artikel gepubliceerd dat matige drinkers een 30 procent lager risico hebben op nierkanker dan geheelonthouders.

De resultaten suggereren een vergelijkbaar effect bij mannen en vrouwen, en voor alle soorten alcoholhoudende drank (bier, wijn en gedistilleerd). De effecten worden waargenomen bij ongeveer een glas per dag.

Wijn 26De omgekeerde relatie tussen alcoholgebruik en het risico op nierkanker is gebaseerd op gegevens van 20 relevante studies. Volgens de auteurs is het niet zo dat meer dan één glas per dag nog meer bescherming biedt. Het blijft bij de genoemde 30 procent.

Opvallend is wel dat de studie in deze komkommertijd veel stof doet opwaaien in de mediterrane landen. Waarschijnlijk beschouwen de Fransen, Spanjaarden en Italianen het onderzoek als een mooie bevestiging van de juistheid van hun alcoholconsumptie. En misschien ook wel omdat de auteurs aan andere, negatieve, aspecten van alcoholgebruik geen woorden vuil maken.

Dus niet elke dag een fles nuttigen mensen! Hou het in de hand…één a twee glaasjes is ruim voldoende….

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!