Werken aan een wijn maakt je nederig

Werken aan een wijn maakt je nederigWerken aan een wijn maakt je nederig. Wijze woorden uit de mond van een ondernemer die ook op oenologisch vlak barst van ambitie.

‘Als wijnmaker ben je afhankelijk van het weer, de grond, de druivenstokken die je hebt aangeplant. Je kan als wijnbouwer veel dingen sturen, maar niet alles. Als mens ben je maar een hele kleine speler in het hele proces van wijn maken. Dat maakt dit ambacht zo boeiend. Het enige wat we kunnen doen is goed kijken en luisteren en waar mogelijk accenten leggen. Trachten uit de druiven – een zuiver natuurproduct – een maximum aan smaken en aroma’s te halen.’

‘Soms denken we dat we alles weten van de natuur, maar in feite kennen we maar een fractie. Dat geldt ook in de geneeskunde, mijn terrein. Ik geloof overigens ook sterk in de mentale kracht. Die kan vaak sterker zijn dan het beste medicament.’

‘Gelukkig is het niet zo eenvoudig om goede wijn te maken en houdt het ons ook lang bezig om het allemaal te begrijpen. En hoe meer je ervan weet, hoe meer je beseft dat je er in feite weinig van kent. Net dat maakt het allemaal zo boeiend…’
‘En het leuke aan wijn maken en proeven is dat het banden smeedt. Wijn is gemaakt om van gedachten te wisselen, om ervaringen te delen. Dat maakt het fascinerend.’

Info
Château La Haye
1, Rue de Saint-Affrique
33180 Saint-Estèphe
00 33 5 56 59 32 18
cca@chateaulahaye.com
http://www.chateaulahaye.com

• De wijnen van Château La Haye:
1. Château La Haye : Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc
2. Majesté par Château La Haye : Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
3. Fief de La Haye : Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc
• De cépages van het wijndomein
40 % Cabernet-Sauvignon
50 % Merlot
4 % Cabernet Fanc
5 % Petit Verdot
1 % Malbec
• Jaarlijkse productie: 90.000 flessen