Welke wijnen drink je bij kaas of een kaasplankje? Kazen zijn er in diverse soorten, van romige tot blauwgeaderde- of blauwschimmelkazen. Kaas die smelt op de tong en kaas waar je je tanden in moet zetten. Welke wijn kies je daarbij?
Lees verder na de advertentie
Kazen, kazen en nog meer kazen. In talloze verschillende soorten liggen ze in de winkel. Kazen uit Nederland en kazen uit Frankrijk, Italië en nog meer exotische landen, maar welke moet je nu nemen?
Welke wijnen drink je bij kaas of een kaasplankje?
Welke wijn drink je bij Brie of Camembert
Laat ik beginnen met een lichte soort kaas, de Brie, de Camembert of een andere zachte kaassoort. Bij dit soort kazen moet je kiezen voor een lichtere rode wijn en soms kan je ook een witte wijn nemen. Als rode wijn moet je denken aan een Cru de Beaujolais of een Pinot Noir uit de Bourgogne maar ook een Spätburgunder uit Duitsland kan je kiezen.
Welke wijnen drink je bij kaas of een kaasplankje? Welke wijn schenk je bij een wat stevige romige kaas
Als je een romige kaas hebt die net iets steviger is, kies dan voor een Merlot uit bijvoorbeeld de Pomerol of Saint Emilion. Wil je een witte wijn bij een romige kaassoort, neem dan voor een houtgerijpte en zonnige Chardonnay, een Pinot Gris, een Gewürztraminer of een Fino Sherry, gewoonweg heerlijk.
Heb je een kaassoort die nog iets steviger is, kies dan ook voor wat meer stevigere wijn. Een Malbec, Pinotage, Cabernet Sauvignon of een blend uit de Bordeaux. Wil je een wat alcoholrijkere wijn en wat zachter, kies dan een zwoele Syrah uit de Rhône. Ook hier geldt ook dat je kan uitwijken naar de Nieuwe Wereldwijnen uit Chili, Zuid-Afrika of Australië.
Welke wijn bij een blauwschimmelkaas
Voor blauwgeaderde kaas kan je het best een stevige wijn nemen als een Barolo uit Italië, een houtgerijpte Barbera, een stevige wijn uit de Côtes du Rhône of een stevige Merlot of Cabernet Sauvignon.
Vind je die wijnen niet lekker dan maakt het niets uit. Een zoete witte wijn uit de Bordeaux past hier ook uitstekend bij.
Welke wijnen drink je bij kaas of een kaasplankje? Het kaasplankje
Meestal heb je een kaasplankje met diverse soorten kazen, van licht naar zwaar en van romig naar pittig. Welke wijn kies je hier dan bij?
Dat is een moeilijke vraag. Diverse typen kaas eisen gewoonweg diverse typen wijn. Zelf zou ik meer voor een lichtzoete dessertwijn gaan met genoeg zuren als een Muscat, een witte en zoete Bordeaux of een zoete wijn uit Zuid Frankrijk.
Wil je niets missen van ons? Meld je aan voor onze NieuwsMail |
In dit geval kan je ook kiezen voor een Gewürztraminer of Pinot Gris, zolang het maar een goede wijn is met genoeg smaak. Wil je toch een rode, droge wijn? Kies dan voor een Barolo of een andere stevige wijn uit Italië, een betere Côtes du Rhône of een mondiale Merlot of Cabernet Sauvignon.
Wijn en Spijs is een vak apart. Dit zijn maar enkele suggesties die ik doe en er zullen vast en zeker meer goede combinaties mogelijk zijn.
Reageren?
Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
—
Martin