Welke wijnen drink je bij het dessert?

welke wijnen drink je als fruit bij een toetjeWelke wijnen drink je bij het dessert? Het dessert, van zoet naar zuur, van fruit naar taart. Welke wijnen moet je daar nu bij schenken?


Het dessert staat bekend om zijn krachtige smaken. Smaken die lopen van zurig fruit tot zoete appeltaart en alles wat daartussen zit. Natuurlijk horen daar verschillende type wijnen bij.

Welke wijnen drink je bij het dessert?

Welke wijn bij een appeltaart

Bij het dessert denk ik bijvoorbeeld aan een appeltaart, daar kan je wijnen bij schenken die stevig zijn met veel zuren of een kruidige smaak. Bij veel zuren denk ik gelijk aan een Riesling uit Duitsland maar ook denk ik aan een kruidige smaak als een Gewürztraminer uit de Elzas. Zelfs een droge Muscat uit Spanje of een Tokaji uit Hongarije kan je hier goed mee combineren, lekkere kruidigheid tegenover de zoete appeltaart.

Welke wijnen drink je bij het dessert?Welke wijn bij een fruitdessert of ijs

Welke wijnen drink je bij het dessert? welke wijn schenk je bij een appeltaart als dessertBij een fruitdessert of ijs denk ik gelijk aan een zoete wijn en in sommige gevallen een lichtzoete wijn. Wil je een zoete wijn, ga dan rechtstreeks naar de Sauternes in de Bordeaux, dure wijnen maar wat een kwaliteit. Wil je een goedkopere zoete wijn? Ga dan naar het nabijgelegen Monbazillac in de Bergerac. In de Monbazillac vind je zoete wijnen voor een zoete prijs.

Wil je iets spannenders? Een zoete Vouvray uit de Loire, een zoete Sherry of een medium zoete Duitse wijn als een Auslese of Trockenbeerenauslese.
Heb je een dessert klaargemaakt met chocolade als hoofdingrediënt kies dan bijvoorbeeld voor een Banyuls uit Frankrijk, een zoete wijn van de Muskaatdruif (in het Italiaans Moscato en in het Spaans Muscat), een Tawny Port of een zoete versterkte Madeira.

Wijn en Spijs is een vak apart. Dit zijn maar enkele suggesties die ik doe en er zullen vast en zeker meer goede combinaties mogelijk zijn.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin