Welke wijnen bij het hoofdgerecht?

welke wijn bij gerookte paling als hoofdgerecht
Het diner is onder te verdelen in het voorgerecht, het hoofdgerecht en het dessert. In dit artikel ga ik het hebben over het hoofdgerecht.


Het hoofdgerecht, de mooiste maaltijd van de dag. Bij de mooiste maaltijd hoort ook de mooiste wijn die je kunt kopen. Het hoofdgerecht kan bestaan uit vis, vlees of een pastagerecht.
In het geval van de feestdagen zullen er weinig pastagerechten op tafel staan in de Nederlandse huiskamers, dus concentreer ik mij op vis en vleessoorten. De keuze van wijn heeft ook nog te maken met de keuze van bijgerechten.

welke wijn bij rood vlees voor hoofdgerecht

Welke wijn bij wit vlees of rood vlees

Vleessoorten kun je onderverdelen in rood- en wit vlees. Onder rood vlees kun je o.a. vlees van de koe (runderen), paard en wild beschouwen. Onder wit vlees vallen o.a. kip, fazant, diverse klein wild en kalkoen. Grof verdeeld zijn dit ook de soorten wijn die je hierbij moet gaan serveren.
Bij wit vlees schenk je veelal een lichtere wijnsoort. Bij wit vlees met wat krachtigere sauzen of vettere sauzen kun je overschakelen naar wat krachtigere wijnen. Bij rood vlees neem je de meest krachtige wijnen uit de wijnwereld.

welke wijn bij gegrilde kip als hoofdgerechtWit vlees is subtieler dan rood vlees. Bij wit vlees horen dan ook lichtere rode wijnen van bijvoorbeeld de druivenrassen Gamay, Pinot Noir, Pinotage, Malbec, Carignan maar ook een lichtere type Sangiovese (bijvoorbeeld Chianti). Wijnen uit Zuid Frankrijk gemaakt van de Grenache, Mouvédre of Merlot kan ik hier ook noemen.
Talloze wijnen kun je hierbij schenken zolang de wijnen maar niet te zwaar zijn. Heb je een meer stevige saus, kies dan ook voor een meer stevige wijn.
Bij rood vlees kies je voor krachtige wijnen gemaakt van de druivenrassen Syrah (of Shiraz), Tempranillo uit Spanje of Nieuw-Zeeland, Een houtgerijpte Nebbiolo of Sangiovese uit Italië maar ook een stevige Bordeaux.

Heb je liever een witte wijn bij rood vlees dan kun je ook nog kiezen voor een houtgerijpte Chardonnay uit bijvoorbeeld Chili, Frankrijk of Argentinië.

 

welke wijn bij witvis voor hoofdgerecht

Welke wijn bij vis

Vissoorten kun je onderverdelen in vette vis, gerookte vis en witvis. Bij vettere of gerookte vis als zalm, makreel of paling schenk je stevige witte wijn met genoeg zuren als een Bourgogne Aligoté, Gewürztraminer, Riesling maar ook een Sauvignon Blanc uit de Muscadet of zelfs een mooie witte wijn uit Nederland.
Bij witvis kies je een wat lichtere wijn en zeker geen houtgerijpte wijn. Wel kun je hiervoor bijvoorbeeld een Riesling uit Duitsland, een Sauvignon Blanc of een Muscadet uit de Loire nemen. Natuurlijk ook de wijnen uit de Nieuwe Wereld zolang ze maar van deze druivenrassen gemaakt zijn.

Wijn en Spijs is een vak apart. Dit zijn maar enkele suggesties die ik doe en er zullen vast en zeker meer goede combinaties mogelijk zijn.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin