Welke wijn drink je bij de lunch

wijn voor lunch met salade, warm, broodjes
Een wijn kiezen bij de lunch is niet gemakkelijk. Er bestaan diverse soorten lunches: brood, warme lunch, koude lunch en nog veel meer.


Een wijn kiezen bij de lunch is zeker niet gemakkelijk. De lunch is het moeilijkste eetmoment waar je een wijn bij kan kiezen. Het is zo moeilijk omdat er zoveel diverse soorten van lunches zijn. Je hebt warme lunches, koude lunches, gewoon broodjes, vis, vlees en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De lunch met brood

De lunch met brood is niet erg geschikt wijn bij te drinken. Wil je dat toch dan heb ik wel een aantal suggesties voor jou.
wijn voor lunch met salade, warm, broodjes
In het algemeen drink je bij de lunch een lekkere frisse en lichte wijn, de wijn moet de lunch niet gaan overheersen.
De wijn bij een broodlunch wordt bepaald door het beleg. Heb je voor een broodlunch gekozen voor vleeswaar, neem dan vleeswaar van een lichte soort.

Bij een broodlunch met vleeswaren kies je voor een lichte en droge rosé of een lichte wijn gebaseerd op de Pinot Noir, Gamay. In ieder geval een lichte wijn en van een lichter druivenras. Ook kan je uitwijken naar Duitsland voor een Spätburgunder, maar neem zo weinig mogelijk een wijn uit een warm land.
Wijnen uit warme landen hebben meestal teveel alcohol of ze zijn te krachtig. Natuurlijk kan je hier ook kiezen voor bijvoorbeeld een Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld.

Kies ook een wijn die vrij veel zuren heeft, de Noord-Europese landen hebben dit soort wijnen, maar dat geldt voor alle wijnen bij de lunch.

wijn voor lunch met salade, warm, broodjes

Een salade voor de lunch

Bestaat je lunch voornamelijk uit salade of andere licht-zurige ingrediënten, kies dan voor een lichte witte wijn.

Witte wijn kan bijna altijd bij een lunch, ook als je een lunch hebt die hoofdzakelijk bestaat uit vleeswaren. Witte wijnen behoren in dit geval niet te zwaar en ook niet te alcoholisch te zijn. Neem een Riesling uit Duitsland of de Elzas, een Johanniter uit Nederland of België. Kies in ieder geval een wijn uit een Noord-Europees land, dan zit je altijd goed.

In sommige gevallen kan je ook uitwijken naar Noord-Italië, wijnen uit Veneto of Friuli passen hier uitstekend bij. Door de hoge ligging van de wijngaarden bezitten deze wijnen een heerlijke frisheid en zuren. De stevige zuren complementeren je maaltijd fantastisch. Als je twijfelt, neem dan een mousserende wijn, deze kan er altijd bij geserveerd worden. Dit kan ook een mousserende wijn zijn uit de Elzas, Spanje of Italië.

wijn voor lunch met salade, warm, broodjes

Het serveren van een lunch met wijn

Neem altijd het mooiste servies dat je hebt. Koop eventueel iets leuks en iets fris, voor weinig geld kan je tegenwoordig al een heel leuk servies kopen.

Witte wijn kan je koelen in de koelkast. Haal de fles er een half uurtje van tevoren uit. Rode wijn moet niet te kou, lichte rode wijn serveer je rond de 15 graden Celsius en rosé mag wel een paar graden koeler. In de tussentijd heb je de gelegenheid om de tafel te dekken.

De feestdagen en speciaal de Kerstdagen kunnen met een lunch met een rosé, witte of rode wijn niet meer stuk. Geloof mij, je partner zal deze dag niet zo snel vergeten.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin