Welke wijn bij een voorgerecht?

welke wijn bij een tomatensoep als voorgerechtHet diner is te verdelen in het voorgerecht, het hoofdgerecht en het dessert. In dit artikel ga ik wijnen kiezen voor het voorgerecht.


Wijnen kiezen bij het voorgerecht is moelijker dan je denkt. Kies eerst het voorgerecht en pas daarna kies je de wijn uit. Schenk je soep tijdens het voorgerecht of ga je helemaal los met een salade of zelfs een warme of koude pasta?

Welke wijn schenk je bij soep

Bij een tomatensoep of een goulashsoep kan je het beste een kruidige rode wijn schenken. Rode wijnen van de Merlot, de Cabernet Franc, de Cabernet Sauvignon of de Malbecdruif passen uitermate goed bij dit soort soepen. Het land waar deze wijn vandaan komt maakt niet zoveel uit. De druivenrassen komen in wijnen uit de hele wereld voor. De romige structuur van de soep heeft een goed contrast met de kruidigheid van een van deze druivenrassen en vult de soep goed aan. Het zijn veelal ook druivenrassen die genoeg zuren hebben en die goed tegen de krachtige smaak van deze soepen kan.

welke wijn bij groentesoep als voorgerecht

Bij een groentesoep of een kippensoep schenk je een witte wijn maar ook een droge sherry (die je bijvoorbeeld als aperitief had gedronken). Deze kan goed combineren met de smaak van een groente- of kippensoep.
Als witte wijn kies je een druivenras als Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Gris of een droge Muscat. Ook hier geldt dat de wijn uit de hele wereld vandaan mag komen. Wijnen uit de Loire combineren uitermate goed met een groentesoep of een kippensoep. Sancerre of een Pouilly Fumé smaken hier geweldig bij maar het zijn wel vrij dure wijnen. Wil je iets goedkopers, kies dan een Chardonnay uit de Pays d’Oc of wijk uit naar een wijn uit Italië of Spanje. Witte wijnen uit de Nieuwe Wereld zijn ook een goede combinatie met groente- of kippensoep zolang je maar de juiste druivenrassen kiest.

welke wijn drink je bij pasta als voorgerecht

Welke wijn kies je bij een salade

welke wijn bij salade als voorgerechtBij een salade kies je bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of een wat dikkere wijn als een Chardonnay. Druivenrassen die zeker zo goed smaken zijn Pinot Blanc (bijvoorbeeld uit de Elzas), een Muscadet uit de Loire of een Riesling uit de Pfalz of het Moezelgebied. De druivenrassen Chenin (uit de hele wereld) of een Trebbiano uit Orvieto of de Abbruzzen in Italië passen hier ook uitstekend bij. Durf te combineren zolang de wijnen niet té zoet of té kruidig zijn.
Zit er vis als ingrediënt in de salade, kies dan wel voor een iets meer kruidige wijn als een droge Muscat of Pinot Gris.

Welke wijn kies je bij pasta

Bij een pasta als voorgerecht kan je het beste een lichtere rode wijn kiezen. Heb je een hoofdgerecht met rood of wit vlees dan kan je ook een iets zwaardere rode wijn kiezen. Dat scheelt gewoon veel geld en je hebt aan een fles genoeg.
Heb je een hoofdgerecht met vis, kies dan voor een lichtere rode wijn als een lichte Chianti, een Rioja Crianza (of andere rode Crianza uit Spanje) of een wijn uit de Languedoc. Je kan natuurlijk ook voor Itaĺië kiezen, bijvoorbeeld een wijn van het druivenras Barbera of Sangiovese past uitermate goed bij de pasta. Maar denk erom: een niet té zware wijn.

Wijn en Spijs is een vak apart. Dit zijn maar enkele suggesties die ik doe en er zullen vast en zeker meer goede combinaties mogelijk zijn.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin