Weingut Matthias Gaul, topkwaliteit uit de Pfalz (deel 2)!

In dit tweede deel over Matthias Gaul besteed ik aandacht aan een Chardonnay en twee rode wijnen van dit prachtige Weingut.

In de eerste sessie, bijna drie weken geleden, heb ik twee witte wijnen en een rosé besproken. Wilt u dat artikel nalezen, klik dan HIER.

Nog even ter introductie: het wijnhuis van Matthias Gaul ligt in het plaatsje Grünstadt-Asselheim, in het noorden van de regio Pfalz. Het plaatsje ligt vlakbij het punt waar de 85 km. lange Deutsche Weinstraße zijn noordelijkste punt bereikt. Het klimaat is hier wat koeler dan in de zuidelijker gelegen delen van de Pfalz. Dat wordt veroorzaakt omdat de streek rondom Asselheim de bescherming mist van het Haardtgebergte en het Pfälzer Wald, waardoor westenwinden hier vrij spel hebben. De bodem in deze streek is rijk aan kalk. Miljoenen jaren geleden, in het geologische tijdperk Tertiair, was hier een zee en dat heeft zo zijn sporen achtergelaten.

Bij Matthias Gaul worden vele rassen verbouwd. Naast de druivenrassen die je kunt verwachten in deze streek (Burgunders, Riesling, Sauvignon Blanc en Chardonnay, staan er ook enkele minder gebruikelijke rassen zoals Tempranillo en de geproefde Cabernet Franc. Dat men bij Matthias Gaul weet hoe met deze “vreemde rassen” om te gaan, blijkt wel uit het resultaat…

Matthias Gaul Pinot Noir 2019 “Rock ’n Roll”

Basiswein, afkomstig van wijngaarden rondom Asselheim. Deze “Rock ’n Roll” heeft 9 maanden houtrijping meegekregen op Franse barriques. Helder, robijnrood met een gemiddelde kleurintensiteit. In de rand purper/bleek weglopend. Aantrekkelijke en fruitige neus. Aroma’s van zoete kersen en aardbeien. Mint/keelpastilles. Confituur. Zeer elegant. Rond en kruidig in de eerste aanzet. Iets tabak, zwarte peper, salmiak en zoutige mineralen. Rood fruit van donkere pruimen en kersen. Mooie sprekende zuren en vrij milde tannine. Lange afdronk. Soepelheid en kracht in één glas. Een fijne pure en toegankelijke Pinot Noir met een hoge doordrinkfactor. Punten: 15,5/20.

Matthias Gaul Asselheim Chardonnay  2019

Ortswein, afkomstig van op het zuiden georiënteerde hellingen bij Asselheim.  De vergisting heeft plaatsgevonden in barriques. Daarna een rijping op de “Vollhefe” tot aan het moment van bottelen (de wijn is dus niet overgeheveld na de vergisting). Strogeel/kopergeel van kleur. Mooi helder. Een aromatische en zuivere neus, Ananas, peer en een snufje boenwas. Lichte tonen van vanille en custard. Sappig en rond van smaak, met kloeke zuren. Gele grapefruit, rijpe peer en een wit pepertje. Fijne bitters. Een frisse smaak, gul en vrij stevig. Een typische “cool-climate” Chardonnay met veel aroma’s en zuren. Heerlijk glas! Punten: 16,2/20.

Matthias Gaul Cabernet Franc 2018

Door Matthias Gaul aangeduid als “terroirwein”. Cabernet Franc, een opmerkelijk druivenras voor in de Pfalz. De druiven zijn afkomstig van een op 220 meter hoogte gelegen wijngaard, met een löss/leem bodem en kalk in de onderlaag. De wijn heeft een houtopvoeding van 18 maanden in Franse barriques gehad. Zeer diep granaatrood van kleur, redelijk vol tot in de rand. Hangende tranen in het glas. Een intense, aromatische neus van bramen en zwarte bessen. Confituur. Vanille, eucalypthus, kruidig en wat aards. Een geweldige binnenkomst in de mond. Massief en kolossaal. Laurierdrop, zwarte peper, zoute mineralen. Ladingen zoet bessenfruit, bramen en donkere pruimen. Iets drogend en prikkend op de tong. Toch heeft de smaak ook wat fluweligs en dat maakt de wijn toegankelijk. Een enorm gespierde, geconcentreerde wijn. Niet log, door de prachtige frisse zuren. De kruidigheid maakt het smaakpalet buitengewoon levendig. Een indrukwekkende wijn, als een afgetrainde atleet. Zeker nog 10 jaar houdbaar. Punten 17,7/20.

Verschillende wijnen van Matthias Gaul zijn in Nederland verkrijgbaar bij VictoryWines.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *