Weingut Matthias Gaul, topkwaliteit uit de Pfalz (deel 1)!

Ik ga in twee delen aandacht besteden aan enkele wijnen van Matthias Gaul. Die hoeveelheid aandacht is terecht, want de wijnen zijn van uitstekende kwaliteit.

Het wijnhuis van Matthias Gaul ligt in het plaatsje Grünstadt-Asselheim, in het noorden van de regio Pfalz. Dit plaatsje ligt vlakbij het punt waar de 85 km. lange Deutsche Weinstraße zijn noordelijkste punt bereikt. Het klimaat is hier wat koeler dan in de zuidelijker gelegen delen van de Pfalz. Dat wordt veroorzaakt omdat de streek rondom Asselheim de bescherming mist van het Haardtgebergte en het Pfälzer Wald, waardoor westenwinden hier vrij spel hebben. De bodem in deze streek is rijk aan kalk. Miljoenen jaren geleden, in het geologische tijdperk Tertiair, was hier een zee en dat heeft zo zijn sporen achtergelaten.

In een eerder door mij geschreven artikel “blik op de Pfalz” kun je nog iets meer lezen over deze prachtige wijnstreek.

Ik ga in 2 delen aandacht besteden aan enkele wijnen van Matthias Gaul. De 35 hectare aan wijngaarden van Matthias Gaul zijn gelegen op een hoogte tussen de 180 en 300 meter. Een breed scala aan druivenrassen zijn hier te vinden. Naast de bekende “Burgunders” staat er ook Riesling, Scheurebe, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en sinds 2005 zelfs Tempranillo! De belangrijkste blauwe druif is de Spätburgunder (Pinot Noir). Het assortiment wijnen van Gaul is onderverdeeld in Basisweine, Ortsweine en Lagenweine. De uitstekende kwaliteit van de wijnen van Matthias Gaul is niet onopgemerkt gebleven: in de wijngids Eichelmann editie 2020, wordt Gaul gewaardeerd met 4 sterren (max.5).

Weingut Matthias Gaul

Ook in Nederland is de kwaliteit van de wijnen van Matthias Gaul erkend. Het wijntijdschrift Perswijn heeft verschillende wijnen van Matthias Gaul onderscheiden:

Perswijn wijnconcours beste wijnen editie 2021:

  • Matthias Gaul Asselheim Chardonnay 2019 (eervolle vermelding cat. witte wijnen 10-15 euro)
  • Matthias Gaul Asselheim Pinot Noir 2018 (winnaar cat. rode wijnen 10-15 euro)

Perswijn wijnconcours editie Duitsland 2020:

  • Matthias Gaul Asselheim Chardonnay 2018 (derde plaats cat. witte wijnen tot 15 euro)
  • Matthias Gaul St. Stephan Pinot Gris 2016 (eervolle vermelding cat. witte burgunders boven 15 euro)
  • Matthias Gaul Asselheim Pinot Noir 2017 (winnaar cat. Früh- en Spätburgunder tot 15 euro)
  • Matthias Gaul Pinot Noir S 2015 (derde plaats Früh- en Spätburgunder boven 15 euro)

De eerste serie van drie wijnen die mijn proeftafel passeert zijn een rosé en twee wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc.

Matthias Gaul Grand Rosé 2020

Deze rosé is volledig gemaakt van Pinot Noir druiven. Een deel van de druiven is afkomstig van de Lagenwein St. Stephan. De wijn heeft een malolactische gisting ondergaan. Tot aan het moment van bottelen heeft de wijn op de fijne droesem (Feinhefe) gelegen. Slechts 11 procent alcohol, 1,1 gram/ l restzoet en 7,5 gr/L zuur.

Helder, iets pétillant bij het inschenken. Een lichte zalm-rosé kleur. De aroma’s van de neus komt stuivend het glas uit.  Rode appels, peer en ananas. Mooi zuiver. Tintelend op de tong. Fruit van rode grapefruit en goudreinetten. Knisperende zuren en stevige bitters. Zoute mineralen en kalk. Fris, slank en strak van smaak. Een frisse, zomerse rosé met een heerlijke bite. Sprankelend en sappig. Punten: 14,5/20.

Matthias Gaul Sauvignon Blanc “Nonchalance” 2021

Categorie basiswijn, afkomstig van de wijngaarden rondom Asselheim. Deze jonge wijn heeft een korte inweektijd (standtijd) gehad op de “puree” van schillen en sap. Daarna een langzame gisting in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur en rijping op de fijne droesem tot aan het moment van bottelen.

Strogeel met een lichte pareling in het glas. Iets schuimend. Stuivend fruit in de neus van gele appels, ananas, peer, perzik en kruisbes. Die typische Sauvignon Blanc grassigheid zit er ook in. Buxus. Intense aroma’s. Licht tintelend op de tong. Tamelijk vol. Rijp fruit van knapperige appels, gele grapefruit en kruisbes. Het ruwe van verse ananas. Aromatisch. Iets tannine. Een lange, plezierige afdronk met mooie citrusbitters.   Spatzuivere Sauvignon Blanc uit de Pfalz. Jong en levendig van smaak. De wijn lijkt in een aantal opzichten op Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, maar deze Duitse variant is wat rijker en voller van smaak. Fantastische wijn! Punten: 15,7/20.

Matthias Gaul Sauvignon Blanc “Le Grand Fumé” 2018

Een 100 procent Sauvignon Blanc wijn, afkomstig van oude stokken die staan op een kalkrijke bodem. De wijn heeft 24 maanden op de droesem gelegen. In die periode is er “bâtonnage” uitgevoerd (roeren van de laag gistcellen door de wijn om een meer ronde en volle smaak te krijgen). De wijn heeft 13 procent alcohol, 4,9 gram/L restzoet en 6,7 gram/L zuren.  

Goudgeel in het glas. Kraakhelder. In de neus een vleug vanille, wat houtopvoeding verraadt. Aroma’s van rijpe perzik, lychee en honing. Gele confiture. Goed open en rijk. Vol, rond en intens op de tong. Stevige zuren zorgen voor veel kracht en een frisse touch. Rijp fruit van peer , ananas en zelfs de tropische meloen doet mee. Witte peper, vanille en zoute mineralen. Een prachtige zoet/zuur spanning. Robuuste Sauvignon Blanc met veel rondeur. Rijk en complex van smaak. Geweldige wijn! Punten: 16,5/20.

In het volgend deel van dit tweeluik over Matthias Gaul komen twee rode wijnen en een witte wijn op de proeftafel. To be continued!

Verschillende wijnen van Matthias Gaul zijn in Nederland verkrijgbaar bij VictoryWines.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *