Weingut Jülg in de Pfalz

Weingut Jülg in de Pfalz flashengarungWeingut Jülg in de Pfalz is een gemoedelijk familiebedrijf. Een familiebedrijf waar ook nog fantastische wijn wordt gemaakt. De hele familie helpt mee en zelfs de 86 jarige oma staat nog in de keuken om de gasten te verwennen met haar heerlijke authentieke gerechten.

Gemoedelijk is het zeker bij Weingut Jülg in de Pfalz. Heerlijk eten op de mooie binnenplaats en ondertussen van de mooie wijnen van Weingut Jülg genieten.

Weingut Jülg in de Pfalz, wijntonDe natuur staat op nummer 1 bij Jülg. Natuur en biologische wijnen, veelal met een spontane vergisting. Weingut Jülg is een écht Duits wijnbedrijf en dat zie je aan de georganiseerde structuur. Door oorlogen zijn de wijngaarden van Weingut Jülg wel verdeeld. Een deel van de wijngaarden ligt in Frankrijk, terwijl een ander deel in Duitsland ligt. Belasting moeten ze dan ook voor de helft in Frankrijk betalen en de andere helft in Duitsland betalen, een vreemde situatie. Vroeger was het allemaal nog moeilijker. Vroeger, toen Europa nog geen open grenzen had, toen was het pas lastig. Nu, met de open grenzen, gaat het allemaal iets makkelijker.

Deze situatie maakt voor Johannes Jülg niet uit: ‘Het is zo en je kunt er niets aan veranderen’. Johannes is de jonge wijnmaker. Hij nam een aantal jaren geleden het bedrijf van zijn vader Werner over. Werner heeft nog wel iets te vertellen bij het wijn maken, maar Johannes maakt de wijn tegenwoordig en zijn wil is wet. Werner doet het nu wat rustiger aan en laat het allemaal aan zijn zoon over, maar soms kijkt hij nog wel even mee over de schouder van Johannes.

65 Procent witte druivenrassen op Weingut Jülg in de Pfalz

Weingut Jülg is een vrij klein wijnbedrijf. De oppervlakte telt maar 20 hectare en 65% daarvan is aangeplant met witte druivenrassen. Als witte druivenrassen vind je hier Riesling, Weissburgunder en Grauburgunder. (De laatste twee druivenrassen zijn ook bekend onder de Franse namen Pinot Blanc en Pinot Gris. Ja, Duitsland heeft nu eenmaal ook zijn eigen namen voor de druivenrassen.)

Wijngoed Jülg is gestart door Werner in 1961 en in het begin was het niet makkelijk. Duitsland had toen nog geen goede reputatie op wijngebied en het land was toen nog zoekende naar een juiste strategie en een eigen gezicht. Later ging alles beter en nu hebben ze alles goed op de rit. De wijngaarden van Jülg liggen wel verspreid en één deel van de wijngaard ligt ook in Frankrijk. Na de Eerste Wereldoorlog is het doormidden gesplitst en dat maak het ook nog allemaal ingewikkelder.

Weingut Jülg in de Pfalz weinstube

De mooiste wijngaarden van Weingut Jülg

Weingut Jülg in de Pfalz heeft een aantal toplocaties om wijn te maken. Sommige locaties behoren tot de VDP Gutsweine, maar er zijn ook een aantal locaties waar ze de Lagenweine mogen maken. De toplocaties zijn Sonnenberg, Springberg, Kammerberg, Wormberg en St. Paul Pfarrwingert. Allemaal kwalitatief hoogstaande wijngaarden met kalksteen, mergel en zandsteen.

Weingut Jülg is een familiebedrijf en iedereen doet mee

Weingut Jülg in de Pfalz Johannes JülgEen familiebedrijf is het zeker. De hele familie helpt mee. Op warme dagen is het druk op de binnenplaats. Dagjesmensen komen van heinde en ver naar Jülg toe om te genieten van de heerlijke lokale gerechten en de heerlijke wijnen. Sommigen komen op de fiets en anderen laden hun auto helemaal vol met de wijnen van Jülg. Op deze dagen worden er nog wat hulpkrachten ingehuurd om de gasten te voorzien van de huisgemaakte maaltijden en de prachtige wijnen. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want de goedkoopste Weissburgunder heb je al voor ruim 7 euro en voor die prijs heb je wel een VDP wijn. Heerlijk genieten van lokale gerechten uit de Pfalz en met de mooiste wijnen van Duitsland, wie wilt dit nu niet?
Ja, de hele familie helpt mee. Oma staat in de keuken en Johannes zijn moeder en zijn vrouw bedienen de gasten. Als de wijngaard het toelaat, helpt Johannes ook een handje mee om de klanten te bedienen.
Meestal is Johannes wel in de wijngaard of in de wijnkelder te vinden. Een wijngaard heeft aandacht nodig en het wijn maken ook.

Geproefd bij Weingut Jülg in de Pfalz:

Blanc de Noir, verkoopprijs € 11,50.

De Blanc de Noir is een mousserende witte wijn en heeft een traditionele vinificatie gekregen. Dat wil zeggen: op de manier zoals ze het al jarenlang in Champagne doen. De druiven worden met de hand geplukt en daarna wordt er nog een strenge selectie toegepast. De wijn krijgt een rijpingstijd van 12 maanden in de kelder en daarna krijgt de Blanc de Noir zijn eigenlijke champagnekurk.

Weingut Jülg in de Pfalz Riesling

De Blanc de noir heeft mooi en zuiver fruit met een heerlijke mousse. Wat rood en geel fruit en soepele citrus tonen die het glas uit spatten.

Weingut Jülg in de Pfalz, weinprobeDe goedkoopste wijn is de Gutsweine Weissburgunder, maar goedkoop is deze zeker niet. Deze kost bij Jülg € 7,10 en heeft geel en wit fruit, maar ook mineraal. De Gutsweine is medium vol in body en alcohol en heeft fijne zuren. De wijn heeft een zeer fruitige stijl.

 

Weissburgunder Sonnenberg, Lagenwein

De Weissburgunder is een Lagenwein en is iets rokerig met wit en geel fruit. Zeer zacht en rond fruitig en met een mooie finesse, kracht en wat kalk mineraal

Grauburgunder Sonnenberg, Lagenwein

De Grauburgunder Sonnenberg doet er nog een schepje bovenop. Sublief geraffineerd. Verfijnd geel en wit fruit met een hint van hout. Malolactische vergisting met een verfijnde en lange afdronk.

Weingut Jülg in de Pfalz

Spätburgunder Kalkmergel

De Spätburgunder is geen typische Duitse wijn en heeft veel Franse trekjes (het zal de kloon misschien zijn van de Pinot Noir). Deze Spätburgunder heeft spontane vergisting gekregen. Zeer mooi, zacht fruit en rond met kersen. Ietsje oude tonen met licht eikenhout van de Franse barrique. Finesse en kracht in een glas samengeperst. Zeer mooi.

Spätburgunder Reserve, VDP lagenwein

De Spätburgunder Reserve kost je bij Jülg maar € 18,–. Voor deze prijs krijg je een top Pinot Noir.
Mooi rond kersen met een prachtige zuurgraad. Subtiel in het hout. Finesse, balans en complex. Deze Spätburgunder Reserve heeft het allemaal om een prachtige toekomst tegemoet te gaan. Chapeau…

Spätburgunder Sonnenberg, VDP lagenwein

De absolute top wat Jülg in huis heeft is de VDP Spätburgunder Sonnenberg.
Wat een krachtpatser. Deze Spätburgunder Sonnenberg laat alles achter zich. Wat een fantastische kwaliteit op Grand Cru niveau. Alles is compleet, zuren body, complexiteit en fruit. TOP!!!

Lees meer over Weingut Jülg op http://www.weingut-juelg.de/#!/de

Weingut Jülg in de Pfalz, de binnenplaats van de weinstube

Meer weten over Duitsland? Lees ook alles over Huber op https://www.wijngekken.nl/2018/05/25/weingut-bernhard-huber-baden/

Tags:  #duitsewijn #weingutjulg #weissburgunder #spatburgunder #grauburgunder