De zuren in wijn kunnen je tanden behoorlijk aantasten. Zeker in combinatie met tanden poetsen kan het funest zijn voor het glazuur. Daarom kan je je beter houden aan de volgende regels van wijn drinken en tanden poetsen.
Tijdens de feestdagen wordt er veel champagne en wijn gedronken, wijn is een drank met veel zuren en dat is niet goed voor je tanden. Zuren in de wijn tasten je tandglazuur aan. Daardoor slijt je gebit. Deze vorm van slijtage heet erosie. Het gaat niet alleen om hoevéél zure producten je drinkt. Hoe vaker en hoe langer je zure producten in je mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Dat geldt overigens niet alleen voor wijn. Ook frisdranken, energiedranken, fruitsappen en laag alcoholische frisdranken bevatten veel zuren. Lightdrankjes bevatten evenveel zuur als gewone frisdranken en veel mensen denken hier niet aan. Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit, dit ondanks het feit dat ze wel aanslag veroorzaken.
Neem dus de volgende regels in acht voor wijn en tanden poetsen.
• Neem liever de zure producten in een korte tijd en niet gespreid over de gehele dag.
• Hou wijn en andere zure dranken niet te lang in de mond, dit is met name voor wijn een bijna ondoenlijke zaak. Wil je wijn goed proeven, dan laat je de wijn meerdere malen door de mond gaan en hierbij moet je ook nog een slurpen.
• Geen wijn drinken als laatste consumptie voor de nacht of voor het slapen gaan.
• Geen tanden poetsen binnen het uur na de consumptie van wijn of andere zure dranken en voedingsmiddelen. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als u direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kan je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen.
• Om zuuraantasting op je tanden zoveel mogelijk tegen te gaan is het belangrijk om de speekselproductie te verhogen door tijdens het eten goed te kauwen. Een deel van de zuren in je mond wordt hierdoor geneutraliseerd. De verhoogde speekselproductie tijdens het kauwen bevordert daarnaast ook de afvoer van bacteriën en voedselresten uit je mond en draagt bij tot het herstel van het tandglazuur.
Er zijn wel diverse etenswaren die bescherming bieden tegen tanderosie.
• Een zoet dessert kan je beter vervangen door een kaasschotel. Kaas stimuleert de speekselproductie en bevat calcium, fosfor en caseïne, een eiwit dat het oplossen van tandglazuur tegengaat.
• Gebruik in je dessert zoetstoffen in plaats van suiker. Zoetstoffen lijken op suiker en smaken als suiker maar worden anders verteerd.
Meer mogelijkheden om tanderosie tegen te gaan.
• Poets je tanden twee keer per dag met fluoride tandpasta. Dagelijks flossen helpt ook bij het verwijderen van tandplak en voedselresten tussen de tanden.
• Poets de tanden zeker grondig voor u gaat slapen maar zeker niet binnen één uur na het nuttigen van wijn of zure etenswaren.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin