Weer een wijnboer die geen bestrijdingsmiddelen wil gebruiken

bestrijdingsmiddelen in de wijnsector
Voor de tweede keer in korte tijd staat er weer een wijnboer voor de rechtbank.

Voor de tweede keer in ruim ‘n jaar, heeft een biodynamische wijnmaker uit de Bourgogne geweigerd om te voldoen aan een officieel verzoek om zijn wijngaard te behandelen met insecticiden.

Thibault Liger-Belair heeft een wijngaarden in Nuits-Saint-Georges (Bourgogne) en in Moulin-à-Vent, wat in de Beaujolais ligt. Doordat de wijngaarden vallen onder verschillende AOP wetgeving, gelden hier ook andere regels. “Ik ging ervan uit dat ik niet hoefde te voldoen aan de opgelegde regels, omdat de Rhône wetgeving hier geen uitsluitsel over geeft,” zei Liger-Belair.
Hij voegde er aan toe, dat de plaats waar de ziekte uitbrak, niet onder die regels viel. De uitbraak is in de Maconnais geweest, 40 kilometer van zijn wijngaard af. De uitbraak was ook onder chardonnaystokken en Liger-Belair zijn wijngaarden zijn aangeplant met gamay.

Maar zijn argumenten zijn blijkbaar niet erg overtuigend. De autoriteiten slepen de wijnboer voor de rechtbank van Villefranche-sur-Saône. De zitting is op 19 mei en de aanklacht luidt: “De weigering om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken”.

In december vorig jaar, is Emmanuel Giboulot, een andere biodynamische Bourgondische wijnboer vrijgesproken in een hoger beroep voor het weigeren om zijn wijngaarden te behandelen tegen dezelfde ziekte.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via facebook, twitter of google+!