Wat zijn de beste cafés van Nederland

Wat zijn de beste cafés van Nederland

Wat zijn de beste cafés van Nederland? Het is bijna zover en dan kun je alles te weten komen over het beste café van Nederland. Naar welke café ga jij dan heen?

Horecavakblad Misset Horeca maakt maandag 18 november 2019 voor het 26e jaar op rij de Café Top 100 bekend. De cafés weten zelf al wel dát ze in de lijst staan. Op welke plek horen ze tijdens een feestelijk event.

” Wat alvast onthuld kan worden: Rotterdam is net als in 2018 hofleverancier. “

Rotterdam voert de lijst aan van beste café van Nederland

In 2018 leverde Rotterdam 6 cafés aan de lijst, dit jaar staan er zelfs 8 Rotterdamse cafés in. Nijmegen zit Rotterdam op de hielen en levert 7 cafés. Traditioneel zijn Groningen en Maastricht ook sterk vertegenwoordigd. Beide steden leveren dit jaar vier cafés.

Ook zijn alle 12 provincies wederom vertegenwoordigd. Noord-Brabant levert de meeste cafés: 18. Noord-Holland en Zuid-Holland moeten een tweede plek delen met beiden 17 cafés in de lijst. Limburg en Gelderland volgen met respectievelijk 13 en 11 cafés.

Vakjury en mystery visitors

Alle cafés die zich inschreven zijn, in de eerste ronde (anoniem) bezocht door een vakjurylid. Dit zijn mensen die hun sporen in het vak verdiend hebben zoals ondernemers, oud-winnaars, adviseurs, horecajournalisten en bedrijfscoaches. Iedere zaak werd minimaal 40 minuten bezocht én er werd wat gegeten en gedronken. Op basis van deze bezoeken werd een rapportage ingevuld met tientallen criteria. Dit telt voor 70 procent mee in de eindscore.

De 125 best scorende cafés gingen door naar ronde twee. Hier gingen de “mystery visitors” op pad. Evenals de vakjury beoordelen zij ieder café op tientallen punten, maar dan door het oog van de gast. Dit bezoek duurde minimaal 20 minuten en telt voor 30 procent mee.

De Hoofdjury: een uur op gesprek met de ondernemer

De beste 100 zaken kregen na deze twee rondes bericht dat ze in de Café Top 100 staan. De zaken met de hoogste totaalscore zijn een derde keer bezocht, door de hoofdjury. De hoofdjury bezoekt deze bedrijven aangekondigd en spreekt met de ondernemer over het café, het bedrijf, de bedrijfsvoering, personeel en alles wat nog ter sprake komt.

Bekendmaking van de beste cafés van Nederland

De winnaar wordt maandag 18 november onthuld in Hart van Holland in Nijkerk. Alle bedrijven die in de lijst staan zijn uitgenodigd en mogen met hun team dit feestelijke evenement bijwonen. Ook worden categorieprijzen uitgereikt als De Provinciewinnaars, De Publieksprijs, De Gouden Apenstaart en De Parel.