Wat is veganisme of vegan

wat is veganisme of vegan

Wat is veganisme of vegan. Termen als veganistisch, veganisme of vegan zie je steeds meer op etiketten, maar wat betekent dat eigenlijk


Lees verder na de advertentie exaro

Wie een veganistische (of ‘vegan’) leefstijl aanhangt, streeft ernaar geen gebruik te maken van producten die een dierlijke oorsprong hebben, Dit gaat dus zowel om voedsel, zoals zuivel en vlees als om het dragen van leer of wol. 


De eerste dag van november is in 1994 door The Vegan Society in Groot-Brittannië uitgeroepen tot wereld veganisme dag


Wat is veganisme of vegan

De drie meest genoemde redenen om veganist te worden zijn volgens de -Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV):

Dierenleed:
veganisten vinden dat dieren niet moeten worden gezien als product of productiemiddel. Grootschalige veeteelt, slacht en fokkerij zorgt voor onnodig veel dierenleed.

Impact op milieu:
intensieve veehouderij zorgt voor een grote uitstoot aan schadelijke broeikasgassen, zoals methaan en C02 en draagt bij aan milieuproblemen, zoals vervuiling en aantasting van de biodiversiteit.

Gezondheid:
het eten van plantaardige voeding is gezond en verkleint de kans op hart- en vaatziekten en kanker.

Wat is Vegan wijn

Wat is dan vegan wijn?

Een heel begrijpelijke vraag want veel mensen weten niet dat het overgrote deel van de in de winkel verkrijgbare wijnen niet vegetarisch en/of veganistisch zijn.

Wijnhuizen maken gebruik van dierlijke producten als klaringsmiddel (om de wijn helder te maken) voor het verwijderen van eiwitten, gisten en andere organische deeltjes uit de wijn. Dit wordt vooral om optische redenen gedaan, maar ook voor de neutralisering van bitterstoffen en om de wijn beter houdbaar te maken.

Geen dierlijke producten in wijnen
Voorbeelden van dierlijke producten die gebruikt worden als klaringsmiddel zijn gelatine, vislijm, chitosan, caseïne en ei-albumine, melk. Van deze soorten zou caseïne, het eiwit uit melkeiwit aanvaardbaar zijn voor vegetariërs, maar niet voor veganisten. vegan friendly

Een alternatief voor deze dierlijke producten is bijvoorbeeld bentoniet (een kleisoort), of het op natuurlijke wijze laten bezinken van het wijn sedimenten (door het koelen van de wijn) maar dat is een tijdrovend proces.

Tegenwoordig is er een Vegan-friendly logo om aandacht te geven aan eetgelegenheden, (web)winkels en andere initiatieven met een (deels) veganistisch aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *