Wat is natuurwijn en heeft natuurwijn sulfiet en is zo’n wijn biologisch gemaakt? Je leest hier alles over sulfiet en natuurwijn.
Natuurwijn, je hoort er steeds vaker over, terwijl het toch al een tijdje bestaat. Het feit dat natuurwijn steeds populairder wordt, komt misschien ook door de tijd waarin we leven. Een een tijd waarin duurzaamheid en gezondheid belangrijke thema’s zijn, iets wat misschien eerder had mogen gebeuren.
In dit artikel proberen we kort uit te leggen wat natuurwijn precies is. Je komt het immers steeds vaker tegen, bijvoorbeeld in (goede) restaurants, maar het wordt ook massaal gepromoot op social media zoals Instagram. Dit kan ook komen doordat natuurwijn vaak zeer kleurrijke etiketten heeft, heel anders dan traditionele wijnen.
Natuurwijn staat ook wel bekend als natuurlijke wijn of vin naturel. Het is een type wijn dat wordt geproduceerd met minimale interventie (low intervention) in zowel het wijngaardbeheer als het wijnmaakproces.
Natuurwijn is altijd biologisch of biodynamisch
De druiven voor natuurwijn worden altijd biologisch of biodynamisch geteeld, dus zonder het gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden of kunstmest. Al zijn de wijnen niet altijd op die manier gecertificeerd, omdat dat voor kleine producenten nogal in de kosten kan lopen.
Natuurwijnen of vin nature zijn wijnen die heel dicht bij de natuur staan, de meest authentieke manier van wijn maken
Wijn met een minimale hoeveelheid sulfiet
Tijdens het vinificatieproces wordt slechts een minimale hoeveelheid sulfieten toegevoegd, of nog beter: wijn zonder sulfiet. Verder worden er geen kunstmatige gist, enzymen of andere additieven toegevoegd.
Wat doet sulfiet met wijn
Ten eerste werkt sulfiet als een conserveermiddel. Het helpt de wijn te beschermen tegen oxidatie en bacteriële besmetting, wat de houdbaarheid van de wijn aanzienlijk verlengt. Oxidatie kan de smaak en kleur van de wijn negatief beïnvloeden, waardoor de wijn ranzig of onaangenaam kan worden. Sulfiet voorkomt deze ongewenste veranderingen door te fungeren als een antioxidant.
Daarnaast remt sulfiet de groei van ongewenste micro-organismen, zoals wilde gisten en bacteriën, die de fermentatie kunnen verstoren of ongewenste smaken kunnen veroorzaken. Dit zorgt voor een gecontroleerder en voorspelbaarder fermentatieproces, wat essentieel is voor de productie van kwaliteitswijnen.
Natuurwijn is puur natuur
Het belangrijkste doel van natuurwijn is om de ware expressie van de druif en het terroir tot uitdrukking te brengen. Dus zonder alle hulpmiddelen die bij het merendeel van de huidige wijnmakers gebruikt wordt (met als doel om bv alle jaargangen hetzelfde te laten smaken). Als je voor het eerst een natuurwijn proeft, dan zul je waarschijnlijk ook even aan moeten wennen. Daarnaast worden natuurwijnen over het algemeen niet gefilterd of geklaard, wat kan resulteren in een troebeler uiterlijk en soms wat sediment in de fles.
Natuurwijnen zijn unieke wijnen en elke fles is verschillend. Ze hebben meer geur en smaak, dus meer beleving.
Unieke wijnen
Het resultaat is een wijn die unieke, vaak complexe smaken heeft, die zelfs kunnen variëren van fles tot fles. Natuurwijnen zijn vaak levendiger en minder voorspelbaar dan conventionele wijnen. Dit draagt weer bij aan hun charme en aantrekkingskracht voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een authentieke en avontuurlijke wijnervaring.
Ook eens een natuurwijn proberen? Bij wijnbaas.nl verkopen ze diverse natuurwijnen, maar ook een natuurwijn proefpakket met een zestal ’toegankelijke’ flesjes.
Lees ook eens over biologische of biodynamische wijnen op https://www.wijngekken.nl/achtergrond/biodynamische-wijn-maken/