Wat is het beste café van Nederland

Wat is het beste café van Nederland. Onlangs is bekend geworden wat het beste café van Nederland is. Na veel wikken en wegen is het beste café van Nederland het Rotterdamse café Sijf geworden.

Op maandag 18 november 2019 is café Sijf gehuldigd als nieuwe nummer 1 van de Misset Horeca Café Top 100. Het café aan de Oude Binnenweg laat daarmee Tapperie de Gats in Sittard en de Bierboutique in Rotterdam, op respectievelijk plaats 2 en 3 achter zich.

Waar let je op bij het beste café van Nederland

‘Achter die prachtige, ouderwetse uitstraling gaat een van A tot Z uitgewerkt concept schuil’, aldus de hoofdjury. Sijf combineert de warmte van vroeger met een moderne bedrijfsvoering. ‘Een mooi drankaanbod waaronder een grote diversiteit aan bieren en over de menukaart is goed nagedacht’ vervolgt het rapport. ‘Sijf gaat niet met z’n tijd mee, de tijd gaat met Sijf mee’.

Lees ook:

Wat is het beste hotel of restaurant van Nederland

De Café Top 100 2019 werd maandagavond 18 november bekendgemaakt tijdens een feestelijk evenement in Nijkerk. Ruim 750 aanwezigen, ondernemers en medewerkers van de 100 cafés die in de lijst staan, kregen via een aftelling te horen op welke plek ze stonden. Feest was het ook voor de nummer 2 van die avond, Tapperie de Gats in Sittard. Het brons ging naar Bierboutique Rotterdam. De 26e editie van de Café Top 100 was sowieso een Rotterdams feest: met 8 cafés was de stad dit jaar, evenals vorig jaar, het best vertegenwoordigd.

De andere beste cafés van Nederland

Naast de ranglijst werden maandagavond ook diverse categorieprijzen uitgereikt. De Publieksprijs ging naar De 3 Weesgegroetjes in Roosendaal. Ook was het prijs voor Proeflokaal Goesting in Venray. Deze zaak ontving De Gouden Apenstaart, voor het beste social media beleid. Jaap Touwen van De Dikke van Dale in Leeuwarden werd uitgeroepen tot De Parel van 2019.

De beste cafés per provincie

Alle provincies waren ook dit jaar weer vertegenwoordigd in de Café Top 100. Dit zijn de hoogst genoteerden per provincie, met tussen haakjes hun plek op de ranglijst:

 • Zeeland: Salud, Scharendijke (8)
 • Utrecht: De Pompier, Woerden (33)
 • Drenthe: ’t Plein, Meppel (47)
 • Overijssel: De Hete Brij, Zwolle (7)
 • Friesland: De Markies, Leeuwarden (12)
 • Zuid-Holland: Sijf, Rotterdam (1)
 • Flevoland: ’t Voorhuys, Emmeloord (24)
 • Limburg: Tapperie de Gats, Sittard (2)
 • Noord-Holland: Brasa, Purmerend (9)
 • Gelderland: Beer & Bites, Nijmegen (4)
 • Groningen: De Oude Wacht (22)
 • Noord-Brabant: Gouden Carolus, Hilvarenbeek (18).
Wat is het beste café van Nederland. Onlangs is bekend geworden wat het beste café van Nederland is. Na veel wikken en wegen is het beste café van Nederland het Rotterdamse café Sijf geworden.
het beste café van Nederland het Rotterdamse café Sijf geworden.

Zo komt de Misset Horeca Café Top 100 tot stand

Alle zaken worden in de 1e ronde anoniem bezocht door vakjury leden. Zij beoordelen de cafés op diverse punten. Een bezoek duurt minimaal 40 minuten en er wordt altijd iets gegeten en gedronken. De 125 best scorende bedrijven gaan naar ronde 2 waar mystery visitors anoniem de zaken bezoeken. Zij beoordelen de zaken op dezelfde punten, maar door het oog van de gast.

Lees hier waar de jury allemaal op let.

In de 3e ronde gaat de hoofdjury aangekondigd langs bij de top van de lijst om het café te beoordelen, in gesprek te gaan met de ondernemers en een kijkje te nemen achter de schermen en in de boeken. Op basis van deze bezoeken wordt de top opnieuw bepaald en een uiteindelijke winnaar gekozen. Die is maandag 18 november op het feestelijke evenement onthuld.

Over Misset Horeca en de Café Top 100

Elk bedrijf dat mee wil doen aan de Café Top 100 dient zichzelf op te geven. Abonnees van Misset Horeca betalen €179, niet-abonnees betalen €219. Elk bedrijf krijgt daarvoor uitgebreide rapportages van de jurybezoeken waarin zij exact kunnen terugzien wat ze goed doen en waar verbeterpunten liggen. Ook kunnen zij hun scores vergelijken met collega-bedrijven. Daarnaast ontvangen ze promotiemateriaal voor de Publieksprijs en -bij een plek in de Top 100- toegang tot de uitreiking.

Misset Horeca is hét multimediale kennisplatform voor de horecaprofessional. Het tijdschrift is het oudste en grootste horecavakblad van Nederland (67e jaargang) en verschijnt elke twee weken in een oplage van 23.000. De Café Top 100 bestaat al sinds 1994 en kende dit jaar dus zijn 26e editie.