Wat is blauwe wijn en hoe wordt het gemaakt

Wat is blauwe wijn en hoe wordt het gemaaktWat is blauwe wijn en hoe wordt het gemaakt. Blauwe wijn een hype, maar je kunt er bijna niet meer omheen.

Blauwe wijn, een hype of gewoon lekker. Iedereen wil de blauwe wijn hebben, maar wat is het eigenlijk?

 

Wat is blauwe wijn en hoe wordt het gemaakt. Blauwe wijn, wijn uit Spanje?

De blauwe wijn wordt gemaakt in Spanje. In het noorden van Spanje, om precies te zijn. De druiven kunnen volgens de makers (let wel: het zijn geen wijnmakers) vanuit de hele wereld vandaan komen. In de praktijk alleen uit het noorden en het midden van Spanje. Door kostenbesparend te werken is dit de meest logische keuze.
Blauwe wijn kan gemaakt worden van blauwe en witte druiven. De blauwe druiven worden vergist zonder de schillen. Die schillen worden hoogstwaarschijnlijk bewaard om later de kleur mee te maken.

Blauwe wijn, een échte wijn of een labgoedje

blauwe wijn 3Blauwe wijn bestaat eigenlijk niet en wordt gemaakt voor de consument. Smijt er wat marketing tegenaan en je creëert een hype. Iedereen wil tegenwoordig de blauwe wijn drinken.
Blauwe wijn is in theorie dus een laboratorium verzinsel.

Blauwe wijn, hoe wordt het nu gemaakt

blauwe wijn 2Wat is blauwe wijn en hoe wordt het gemaakt. Blauwe wijn komt dus van blauwe en witte druiven en vaak alleen maar van witte druiven. Na de vergisting hou je een ‘gewone’ witte wijn over. Er wordt geheimzinnig gedaan over het nu eigenlijk écht gemaakt wordt. Je kunt als fabrikant toch niet elk recept prijsgeven?

De gewone witte wijn heeft een lichtgele tot een donkergele kleur. Meng je dit met een kleurstof en wat antocyaan uit de schil dan krijg je een groenachtige tint en dat wil je niet.
De gele kleur moet dus vernietigd worden en waarschijnlijk wordt het zuur uit de wijn gehaald (ontzuurde wijn kan je beter op kleur houden). Je houd dus een wijn over met een licht zoetige smaak en een lichtgele kleur.
Door die zuurloze wijn te mengen met het antocyaan (waarschijnlijk van een ontlede Tempranillo) en de kleurstof indigo. Het is onwaarschijnlijk dat deze kleur indigo uit de schil zelf komt, dus waarschijnlijk is het een laboratoriumgoedje. Ook wordt er geheimzinnig gedaan over het druivenras. Wel wordt er vermeld dat het geselecteerde druivenrassen zijn. In mijn ogen zijn die druivenrassen gekozen om hun lage zuurgraad, bijvoorbeeld een Chardonnay of de Macabeo. Macabeo lijkt voor de hand liggend, aangezien daar ook veel druivensap van voorhanden van is in het noorden van Spanje.

Wat is blauwe wijn en hoe wordt het gemaakt
Na het ontzuren en het ‘kleuren’ van de wijn mag je het eigenlijk voor de wet ook geen wijn meer noemen. Op de etiketten valt ook niet te lezen dat het wijn is. Voor de wet mag je niets toevoegen om een wijn te maken. Wijn is voor de EU wet alleen vergist druivensap.
Nadat het blauwe wijn is geworden, zijn er ook nog kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd. Dat vind de gemiddelde, jonge consument (dit is de doelgroep) nu eenmaal lekker.
Omdat er eerst zuur is onttrokken, wordt er in dit stadium weer zuur toegevoegd. Zo krijg je ook de zuurstokkensmaak die in de wijn overheerst.

Wie en waarom drink je blauwe wijn

Wat is blauwe wijn en hoe wordt het gemaaktWie is de jonge consument. Mannelijk en vrouwelijk met een hang naar een zoet product en op zoek naar een gezond product. Het alcoholgehalte is laag te noemen en valt dus om die reden in een gezond product. Ook zijn er kunstmatige zoetstoffen in verwerkt, dus word je er niet dik van.
Leuk is het wel, die blauwe wijn. Je kunt het heel makkelijk mixen met water, limonade of een ander goedje met een witte of gele kleur.

Wijngekken.nl heeft al een paar van de wijnen geproefd, je kunt ze HIER en HIER vinden.

 

Martin