Wat drinkt Robert Parker?

Robert Parker

Wat drinkt Robert Parker nu eigenlijk? Veel mensen vragen zich dit af… U weet toch wel…dé Robert Parker, de beroemde ‘Wine Advocate’ uit Amerika, die een wijn kan maken en breken….

Weinig mensen zijn er in geslaagd van hun naam de referentie te maken in de industrie waarin ze actief zijn. Maar wat Gault & Millau en Michelin deden voor de restaurantsector deed Robert M. Parker voor wijnen. Wie zich een zeker serieus wil aanmeten inzake wijnkennis doet er best aan Parker niet onvermeld te laten.

Robert Parker

Opmerkelijk genoeg startte Parker zijn wijngids in 1978 om een einde te maken aan de wijdverspreide wijnfraude. Hij ergerde zich dood aan journalisten die wel wijnverkopers leken. Elke objectiviteit inzake hun recensies was ver te zoeken. Parker maakte naam door zijn nek uit te steken voor de 1982 Bordeaux, een wijn die toen door andere gerenommeerde wijncritici werd neergesabeld. Maar Parker had gelijk en de 1982 Bordeaux blijft ook vandaag nog een van de meest begeerde wijnen.

1978 Guigal Côte-Rotie La MoulineZijn The Wine Advocate en Robert Parker behoren inmiddels tot de meest invloedrijke stemmen in de wijnindustrie. Een abonnement kost 130 dollar per jaar en zo’n 50.000 mensen kunnen niet meer zonder.

Parker proeft dan ook meerdere duizenden wijnen per jaar. Deze wijnen worden ingedeeld op een 100-punten schaal, waarbij 50 de allerlaagste score is. Wijnen met meer dan 90 punten zijn de A-wijnen. De gouden medailles die Parker uitreikt zijn dermate invloedrijk dat gerenommeerde wijnhuizen makkelijk 1 miljoen dollar besteden om hun wijnen in de competitie te brengen. Een fles die 1 punt stijgt binnen Parker’s systeem wordt gemiddeld 7% duurder. Parker heeft van verschillende wijnboeren beroemdheden – én miljonairs – gemaakt.

Reden genoeg voor de Wall Street Journal om deze 65 jarige advocaat uit Baltimore aan de tand te voelen over zijn voorkeurswijnen:

Beste wijn die hij ooit proefde: 1978 Guigal Côte-Rotie La Mouline.
Beste Châteauneuf du Pape: 2007 of 2010, ‘we zullen nog zes à acht jaar moeten wachten om daar zekerheid over te krijgen’.
Beste Spaanse wijnen (wit): Godello en Albariño.
Beste witte wijn: Châteauneuf du Pape – 2009 Chateau de Beaucastel Vielles Vignes.
Beste investering die hij zelf deed: Bordeaux 1982 La Fleur-Pétrus.
Belangrijkste wijnles die hij leerde: Drink een glas water bij elk glas wijn. Parkers voorkeur gaat hier uit naar het Franse Badoit-spuitwater.
Bron: www.express.be

Proef smakelijkkk….
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!