
In Nederland is een wijntje, maar ook alcohol in het algemeen, heel normaal. Maar wist je dat we in vergelijking met andere landen vaak meer drinken?
Lees verder na de advertentie

Ja, we drinken meer dan onze omliggende landen. Ongeveer 77,5% van de volwassenen drinkt weleens alcohol. Van deze groep drinkt 6,5% overmatig, en 8,3% kan worden beschouwd als zware drinkers. Waar alcohol vroeger vooral werd gedronken bij speciale gelegenheden, is het tegenwoordig heel gewoon om een glas wijn bij het eten te drinken of flink door te halen in het weekend.
In dit blog lees je wat alcohol met je lichaam doet en waarom het belangrijk is om bewust met alcohol om te gaan.

Jouw alcoholinname komt door de toegenomen welvaart en slimme marketingstrategieën.
Wat doet alcohol met je lever?
De lever speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het filtert ons bloed en ruimt giftige stoffen op, waaronder alcohol. Maar wist je dat maar liefst 90% van de geconsumeerde alcohol door de lever wordt verwerkt? Dit kan leiden tot ontstekingen in de levercellen en op lange termijn zelfs ernstige schade veroorzaken.
Alcohol geeft een ontspannen gevoel of een gezellige sfeer. Maar hoe gezond is regelmatig drinken eigenlijk?

Een veelvoorkomend probleem bij overmatig drinken is leververvetting. Dit betekent dat er vet ophoopt in de levercellen. Het goede nieuws? Leververvetting is omkeerbaar als je stopt met drinken. Maar als je blijft doordrinken, kan dit leiden tot onherstelbare schade zoals levercirrose.
Alcohol en je maag-darmstelsel
Alcohol komt via het maag-darmstelsel in je bloed terecht. Maar langdurig of overmatig drinken kan flinke schade aanrichten aan je spijsvertering. Zo verstoort alcohol de balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen, wat slecht is voor je darmflora. Een gezonde darmflora is essentieel voor een sterk immuunsysteem en een goede gezondheid.
Daarnaast maakt alcohol de wanden van je darmen meer doorlaatbaar. Dit betekent dat ongewenste stoffen in je bloedbaan kunnen lekken, wat ontstekingen en infecties kan veroorzaken. Dit legt extra druk op zowel je immuunsysteem als je lever.

De lever kan zichzelf herstellen als je stopt met drinken, maar dit proces duurt vaak weken tot maanden, afhankelijk van de ernst van de schade.
Je darmflora speelt niet alleen een rol bij je fysieke gezondheid, maar ook bij hoe je je mentaal voelt. Een verstoorde darmflora wordt gelinkt aan stemmingswisselingen en zelfs depressie.
De invloed van alcohol op je hersenen
Alcohol bereikt via het bloed ook de hersenen, waar het direct effect heeft op hersencellen. Helaas worden deze cellen afgebroken en kunnen ze zich niet herstellen. Op korte termijn kan dit leiden tot black-outs: momenten waarop mensen zich niet meer herinneren wat er tijdens het drinken is gebeurd.
Op lange termijn kan regelmatig drinken veranderingen veroorzaken in de structuur en activiteit van de hersenen. Denk hierbij aan een verminderd denkvermogen en zelfs krimp van bepaalde hersengebieden.
Hersenen bestaan voor ongeveer 75% uit water, waardoor ze extra gevoelig zijn voor uitdroging door alcoholgebruik.

Ga bewust om met alcohol
Hoewel een drankje op zijn tijd voor veel mensen ontspannend werkt, brengt regelmatig of overmatig drinken serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Van schade aan je lever tot problemen met je darmen en hersenen: alcohol heeft een grotere impact dan veel mensen denken.
Wil je gezonder leven? Probeer eens een periode zonder alcohol (zoals Dry January) of beperk het aantal dagen dat je drinkt per week. Je lichaam – én geest – zullen je dankbaar zijn!
Alternatieven voor alcohol die net zo leuk kunnen zijn
Steeds meer mensen zoeken naar alternatieven voor alcohol, of het nu is om gezondheidsredenen, om een andere levensstijl te omarmen, of simpelweg om iets nieuws te proberen. Gelukkig zijn er tal van opties die net zo veel plezier en ontspanning bieden als een drankje. Hier zijn enkele ideeën en weetjes om je op weg te helpen naar een alcoholvrij maar toch sociaal en leuk leven.
Mocktails: De smaak zonder de kater
Wie zegt dat je alcohol nodig hebt om van een lekker drankje te genieten? Mocktails zijn creatieve, alcoholvrije cocktails die net zo feestelijk en smaakvol zijn. Denk aan een Watermelon Mojito of een Ginger Lime Mule. Je kunt experimenteren met verse ingrediënten zoals fruit, kruiden en bruisend water om je eigen unieke drankjes te maken.