Wachtstetter, kwaliteitswijnen uit Württemberg

Ik proef een aantal mooie wijnen, afkomstig uit een regio in Duitsland die wat minder bekend is bij vele wijnliefhebbers: Württemberg.

Wachtstetter is gelegen in het plaatsje Pfaffenhofen, in de Duitse wijnregio Württemberg. Een regio waar je eigenlijk op wijngebied niet zoveel over hoort hier in Nederland. De meeste wijngaarden (80 procent) liggen tussen de steden Heilbronn en Stuttgart. Het klimaat heeft in Würtemberg duidelijk continentale trekjes, met koude winters en warme zomers. De bodem bestaat voor een groot deel uit Keuper (een groep gesteentelagen), in verschillende verschijningsvormen. Ook kom je hier Muschelkalk (mosselkalk) in de ondergrond tegen.  Al met al een gebied met een zeer gevarieerde bodem. 

De productie verhouding wit/rood in Württemberg ligt op 32 procent wit tegen 68 procent rood. Je vindt in Württemberg wat minder bekende druivenrassen, zoals Lemberger, Trollinger en Schwarzriesling. Dat aspect, tezamen met de gevarieerde bodem, maakt de wijnen uit deze regio buitengewoon interessant. De Sauvignon Blanc is hier overigens bezig aan een sterke opmars. 

Weingut Wachtstetter heeft een wijngaardareaal van ca. 20 hectare. De meest aangeplante druivenrassen zijn Lemberger (30 procent), Riesling (25 procent), Spätburgunder (15 procent), Trollinger (10 procent). Daarnaast wat Weiß- en Grauburgunder en nog enkele rassen, waaronder Samtrot en Gewürztraminer. De wijngaarden bevinden zich in 5 Lagen, waarvan 4 in Pfaffenhofen (Hohenberg, Spitzenberg, Geißberg en Mühlberg) en 1 in Güglingen (Kaiserberg).

Sinds 2003 zwaait Rainer Wachtstetter, samen met zijn vrouw Anette, de scepter over het Weingut.  Onder de regie van het echtpaar is het aandeel rood gestegen, maar ook de witte wijnen blijven goed vertegenwoordigd. Wachtstetter is sinds 2009 lid van de VDP. Het hele gamma aan wijnen is verkrijgbaar: Gutswein, Ortswein, Erste Lage en Grosse Lage. 

In de Eichelmann gids scoort Wachtstetter 4 van de maximaal 5 sterren en dat staat voor een “hervorragende Erzeuger”. In Duitsland zijn ze dus overtuigd van de kwaliteit van de wijnen en ik denk dat ze gelijk hebben. Ik heb meerdere wijnen van Wachtstetter geproefd en mijn bevindingen wil ik graag delen.

Wachtstetter Trollinger Steillage 2019

VDP Gutswein. Licht granaatrood in het glas. Helder, met een gemiddelde kleurintensiteit. In de rand bleekrood, iets purper.
In de neus fruitaroma’s van bramen en kersen. Wat animaal en iets gerookt. Een volle, wat zwoele geur.
Soepel in de mond met vrij zachte tannine en zuren. Sappig rood fruit, laurierdrop, melkchocolade, praline en wat bessenconfiture. Rond en rijp van smaak. Een pepertje in de afdronk. Zeer plezierige, zuivere en licht verteerbare wijn met een fijne, frisse toon. Iets gekoeld drinken, dan komt deze wijn het best tot zijn recht. Punten: 14.8/20.

Wachtstetter Rosé trocken 2020

VDP Gutswein, gemaakt van de druiven Lemberger, Muskattrollinger en Trollinger. Een lichte zalm-rosé kleur, doet wat “provencaals” aan. De intensiteit waardeer ik op 2 uit 5.
Geuren van rode appels, citrusfruit en rijpe peer. Iets gist. Weelderig, fris en zuiver.
Iets tintelend op de tong. Fijne, knisperende zuren. Droog en wat straf van smaak. Knapperige appels, rode grapefruit en limoen. Zoute mineralen. Superfrisse, slanke en zomerse rosé met veel mineraliteit. Een heerlijk glas dat doet verlangen naar zwoel weer. Punten: 15/20.

Wachtstetter Pfaffenhofener Hohenberg Riesling 2019

VDP Erste Lage. Deze Riesling heeft 8 maanden op de “Feinhefe” gelegen. Kraakheldere, strogele kleur. Wat pétrol in de neus. Fruitaroma’s van ananas en citrus. Ik ruik ook wat mint en brandnetel. Prachtige, rijke geuren die het glas uit stuiven. Vol en krachtig in de eerste aanzet. Ziltige, zoute mineralen, precieze zuren en rijp fruit. Tintelend, met heerlijke bitters. Gele grapefruit, peer en witte peper. Complex. De lange afdronk heeft een ziltig karakter. Intens, expressieve en rijke Riesling met een fantastische spanning. Droog en sappig tegelijk. Heel mooi. Een wijn met bewaarpotentieel. Punten: 16,8/20

Wachtstetter Samtrot trocken 2019

VDP Ortswein. Samtrot is een lokale druif. Het ras is ontstaan uit een mutatie van de Pinot Meunier (Schwarzriesling) en behoort tot de familie van Burgunders. Vrij diep donkerrood, met een kleurintensiteit van 3,5 uit 5. In de rand purper. Fruitaroma’s van rijpe kersen en donkere pruimen. Wat natte steen. Licht rokerig, doet wat aards aan. Vol en sappig van smaak. Veel kersen- en frambozenfruit. Wat zoute drop. Een flinke hoeveelheid tannine zorgt voor grip op de tong. De zuurgraad is gemiddeld. Fris, jong en levendig rood met een puur en eerlijk smaakpalet. Dit is een vrij robuuste wijn, boordevol rood fruit en een opmerkelijke frisheid. Punten: 15,2/20.

Wachtstetter Pfaffenhofener Hohenberg Ernst Combé Lemberger 2018

VDP Erste Lage, gemaakt van de Lemberger (synoniem: Blaufränkisch). De wijn heeft een houtopvoeding meegekregen van 22 maanden in barrique, waarvan 20 procent nieuw en 80 procent gebruikte vaten. Diepdonkerrood in het glas met een hoge kleurintensiteit. In de rand purper. Een fris/fruitige neus die zich open en gul presenteert. Rode kersen, vanille en iets rokerig. Een lichte geur van karton en tabak. Stevige tannine, wat drogend op de tong. Zoute drop, salmiak, pruimtabak en teer. Kersenfruit. Licht alcoholisch. Zwarte peper en kaneel. Mooie, frisse zuren die de noordelijke ligging van het wijngebied verraden. Zonder deze zuren zou je een bijna mediterrane herkomst verwachten. Geconcentreerd sap. Een robuuste, gastronomische wijn. Zeer goed gemaakt! Punten: 16,9/20.

Deze prachtige wijnen van Wachtstetter zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler, specialist in Duitse kwaliteitswijnen.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *