Frankrijk is het meest toonaangevende wijnland, ook al zijn er wel andere landen die Frankrijk op sommige punten overtreffen. Frankrijk produceert niet altijd de meeste wijn van de wereld en ook zijn er landen die meer goedkope wijnen produceren.
Frankrijk heeft zelfs niet het meest gunstige klimaat, Australië is veel stabieler in klimatologische begrippen en toch gelden Franse wijnen als een ijkpunt voor de hele wereld, ook al denken sommige mensen er anders over. Frankrijk is het meest toonaangevende land ter wereld op het gebied van wijn. Hoe dat komt? Dat ga ik je uitleggen.
De bodem van Frankrijk is bijzonder complex en misschien wel het meest complexe ter wereld. Van noord naar zuid komen diverse soorten terroirs voor.
Door de noordelijke ligging komen er in Frankrijk ook de meest verschillende soorten wijnen voor. In sommige gebieden hebben de druiven het heel moeilijk in het voorjaar en worden ze in het najaar moeilijk rijp. Een lange rijpingsperiode is noodzakelijk. Als de druiven rijp worden, en dat gebeurt heel vaak, dan ontstaan hier de mooiste wijnen. Frankrijk laats niets aan het toeval over.
Door de ervaring van de wijnboeren is Frankrijk ook het meest toonaangevende wijnland. Iedereen weet dat Frankrijk niet het oudste land is waar wijnen worden gemaakt. Dit is ook helemaal niet belangrijk. De wijnboeren hebben veel geëxperimenteerd met druivenrassen op verschillende bodems dat alles uitgekristalliseerd is. Door deze technieken hebben de wijnboeren voor deze verschillende wijnen de beste vinificatie-technieken ontdekt.
Veel van de kennis op het gebied van wijn is op Franse universiteiten ontwikkeld. Frankrijk heeft een enorme verscheidenheid aan druivenrassen en wijntypen. Deze komen allemaal uit verschillende gebieden en ook dat is allemaal onderzocht.
Alle Franse appellations staan onder controle van het Institut National des Appellations d’Origine (INAO). De Franse wetgeving van de appellation geldt overigens niet alleen voor wijnen: ook andere landbouwproducten kunnen in aanmerking komen voor een beschermde herkomstbenaming, zoals groente, fruit, kaas, boter en vlees.
Een gebied krijgt toestemming om een appellation te krijgen als het een wezenlijke bijdrage levert aan de smaak van het product. Dat wil zeggen: als een soortgelijk product uit een ander gebied komt, dan moet het óók anders smaken. Dit bepaalt de diversiteit die Frankrijk zo groot maakt.
De appellation staat altijd op het etiket vermeld. De grenzen van ieder AOC-gebied zijn nauwkeurig vastgelegd en per gebied zijn er verschillende regels opgesteld, waaronder:
- gebruik van druivenrassen, met name welke rassen wel en niet zijn toegestaan in bepaalde gebieden;
- minimale alcoholgehalten en ook het maximale alcoholgehalte;
- mostgewicht op het moment van oogst;
- maximale oogstrendementen, uitgedrukt in hectoliters wijn per hectare en soms in kilo’s druiven per hectare;
- plantdichtheid met een minimaal aantal stokken per hectare;
- snoei-methode;
- regels voor de vinificatie;
- verplichte keuring van de wijn.
Dit maakt dat Frankrijk het mooiste en belangrijkste wijnland is ter wereld. De Chinezen zien Frankrijk ook als belangrijkste wijnland. Dit zie je terug in de consumptie van wijn en de interesse in de Franse wijndomeinen.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin