Waar let je op bij het kopen van een wijnkoelkast?

Waar let je op bij het kopen van een wijnkoelkast?


Een wijnkoelkast wordt gebruikt om wijn onder de juiste omstandigheden te bewaren.

Er zijn echter verschillende types wijnkoelkasten, dus het is belangrijk om te weten wat deze van elkaar onderscheidt. In principe zijn er drie soorten koelsystemen, namelijk de wijnkoelkast, de wijnklimaatkast en de mini-koeler. Iedere koeling heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen die de kwaliteit van uw wijn bewaken. Afhankelijk van de soorten wijn die u wilt bewaren kunt u een keuze maken uit een van deze wijnkoelkasten.

De verschillende types wijnkoelkasten

Zoals hierboven al staat maken we onderscheid tussen drie soorten koelers: de wijnkoelkast, de wijnklimaatkast en de mini-koeler.
Mini-koelers zijn over het algemeen het goedkoopste koelsysteem omdat deze compact van formaat zijn en ruimte bieden voor een kleiner aantal wijnflessen. Deze zijn dan ook zeer geschikt voor wijnliefhebbers die thuis verschillende flessen koel hebben staan. Voor de rijping van wijn zijn deze echter minder geschikt.
In het geval dat u een meer ervaren liefhebber bent, dan kunt u kiezen voor de meer professionele ‘wijnkoelkast’. Deze heeft een ietwat groter formaat en is vaak ook geschikt voor zakelijk gebruik. In zo’n wijnkoelkast is namelijk een groter aantal wijnflessen gekoeld te bewaren. De echte wijnfanaat heeft een heuse wijnklimaatkast nodig, waarin wijnen niet alleen gekoeld, maar ook gerijpt kunnen worden. Het unieke van een klimaatkast is dat deze meerdere klimaatzones heeft voor verschillende soorten wijn.

Peltier-, compressor- en absorptiekoeltechniek

Waar let je op bij het kopen van een wijnkoelkast? Wijnkoeltechnieken

Een wijnkoelkast is over het algemeen voorzien van een van de volgende koeltechnieken: Peltier-, compressor- of absorptietechniek. De Peltier-koeltechniek maakt gebruik van een thermo-elektrisch principe, waarbij warmte verplaatst wordt. Hoewel deze wijnkoelkasten redelijk voordelig in aanschaf zijn, gebruiken deze wel weer meer energie. Ook kan een koeler met een thermo-elektrisch koelsysteem niet ingebouwd worden, omdat de warmte afgevoerd moet worden. Het is ook niet mogelijk om deze in zonlicht of bovenop een warmtebron te plaatsen in de wijnkoelkast.
De compressortechnologie maakt gebruik van koelvloeistof om een koelend effect op te wekken. Een wijnkoelkast met een dergelijke techniek heeft veelal een groot temperatuurbereik en zijn bovendien geschikt om ingebouwd te worden. Tot slot kunt u kiezen voor een klimaatkast met absorptiekoeling. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van twee vloeistoffen die een koelend effect creëren. Het voordeel van deze techniek is dat er vrijwel geen trillingen bij vrijkomen, wat betekent dat wijnen langdurig bewaard kunnen worden in een dergelijke wijnkoelkast.

Rode en witte wijn

Het verschil tussen rode en witte wijn zit hem niet alleen in de smaak, maar ook in de wijze waarop deze bewaard dient te worden. Een witte wijn wordt namelijk geserveerd met een temperatuur van 7 tot 12 °C, terwijl er voor een rode wijn een temperatuur van 14 tot 18 °C geldt. Het mag dan ook duidelijk zijn dat deze twee soorten wijn niet in een gezamenlijke temperatuurzone bewaard kunnen worden, dus niet in dezelfde wijnkoelkast. Hiervoor heeft u een wijnklimaatkast nodig die voorzien is van twee of meer klimaatzones die afzonderlijk ingesteld kunnen worden met een thermostaat. Het verschil tussen een wijnkoelkast en een klimaatkast is het aantal temperatuurzones waarmee deze uitgerust is. Een wijnkoelkast heeft in de regel namelijk slechts één temperatuurzone met één thermostaat.

Waar let je op bij het kopen van een wijnkoelkast? Bij de rijping van wijn

Waar let je op bij het kopen van een wijnkoelkast? Wijnklimaatkasten

Wanneer u een wijnkoeler gebruikt voor de de rijping van wijnen, dan is het belangrijk om een wijnkoelkast of –klimaatkast aan te schaffen met een temperatuur bereik van minimaal 10 tot 14 °C. Dit is namelijk het aangeraden klimaat om rode wijn te laten rijpen. Ook is het belangrijk om te letten op eventuele temperatuurschommelingen in de wijnkoelkast, omdat een kortstondige schommeling al schadelijk kan zijn voor de wijnkwaliteit.
Mocht u de wijnklimaatkast in een schuur, garage of kelder neerzetten, dan kan de omgevingstemperatuur nog wel eens rond het vriespunt zakken. In dit geval heeft u een wijnkoelkast met winterfunctie nodig. Deze schakelt namelijk een elektrische verwarming in wanneer het te koud wordt, zodat het klimaat binnenin de wijnkoelkast optimaal blijft. Voor een goede rijping geldt overigens ook dat de koeling trillingsvrij is. Dit betekent dat u het beste een wijnkoelkast kunt kopen met een absorptiekoelsysteem, omdat er bij deze technologie geen trillingen vrijkomen. Meer informatie over wijn bewaren vindt u hier.

Luchtkwaliteit en –circulatie

De manier waarop de koude lucht binnenin de wijnkoelkast verdeeld wordt is een zeer belangrijk gegeven. De betere wijnklimaatkasten hebben dan ook een ventilatiesysteem dat ervoor zorgt dat de gekoelde lucht constant evenredig verspreid wordt. Als u de wijn thuis of op het werk wilt rijpen dan wordt er altijd een wijnbewaarkast in plaats van wijnkoelkast, aangeraden, omdat deze voorzien is van een zogenaamde koolstoffilter. Deze filter zorgt dat de gekoelde lucht vers blijft en dat er zich geen geuren ontwikkelen in de koeler. In dit geval wordt de kwaliteit van de wijn bewaakt op alle mogelijke vlakken, namelijk luchtkwaliteit, luchtcirculatie en temperatuur.

Reageren?
Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Wilt u meer weten over het aanschaffen van een wijnkoelkast, volg dan de links in deze tekst.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Experty.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *