Vrouwen zwaaien de scepter in een onderscheiden wijngaard

bolney wine estate

Een wijngaard in Sussex wordt volledig gerund door een vrouwelijk team, hier kan je dus spreken van een ‘echte vrouwenwijn’.

Het is ook niet zomaar een wijngaard die Bolney Wine Estate. De wijnen zijn, dat zal zeker komen door de vrouwelijke manier van werken, bekroond met de prestigieuze titel van ‘UK Wine Produer of the Year’ door het International Wine and Spirit Competition (IWSC). En was dat alles maar, de mousserende wijn Blanc de Blanc 2007 is ook nog eens onderscheiden met de ‘Gold Outstanding Award’, die ook door het IWSC wordt uitgegeven.

Wijnmaker Samantha Linter zei: “We zijn verheugd dat we zo een belangrijke onderscheiding hebben gewonnen. Dit is een enorme prestatie voor het team van onze kleine wijngaard. We zijn erg trots op onze wijnen en het en we zijn vereerd dat we in het Verenigd Koninkrijk zo een hoge onderscheiding konden halen.”

Allemaal vrouwen

Janet en Rodney Pratt begonnen met de wijngaard in 1972. Ze begonnen met drie hectare die is uitgegroeid tot 39 hectare heden ten dage. Samantha heeft inmiddels de wijngaard overgenomen van haar moeder en dit legde haar geen windeieren. Inmiddels heeft ze een geheel vrouwelijk team om haar heen van allemaal professionals. De keldermeester Liz Garrett en de wijngaard manager Sue Osgood beheren samen met Samantha’s dochter Charlotte het gedeelte van het wijnmaken terwijl Samantha zelf de leiding heeft en de buitenwijngaardse activiteiten doet.
De wijngaarden liggen allemaal op het zuiden in een goed drainerende zandsteen bodem. De grond houdt de warmte goed vast en maakt het ideaal voor druiventeelt.

Wijnproeverij

Bolney Wine Estate versloeg de een aantal van de grote Engelse wijngaarden als Nyetimber in West Sussex maar ook Chapel Down and Gusbourne Estate in Kent in de gehouden wijnproeverij met hun Blanc de Blanc 2007 met een Gouden Medaille.
Hun Cuvee Rose won dit jaar ook een derde prijs op de Prince Lev Golitsyn Specialised International Sparkling Competition in de Oekraïne.

Deze dames zijn goed bezig. De laatste paar jaar komen wijnen uit het Verenigd Koninkrijk meer als medaillewijnen in het nieuws. Zeker de mousserende wijnen zijn de moeite waard om eens te proberen.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin