Vrouwelijke wijnmakers op de Canarische Eilanden maken wijnen met een andere inslag
Er komen steeds meer vrouwelijke wijnmakers op de Canarische Eilanden en dat is maar goed ook. De wijnen mogen er zijn en het zijn wijnen met een heel andere inslag.
Aanvankelijk was het op de Canarische Eilanden zelfs voor vrouwen verboden om het beroep van wijnmaker uit te oefenen! Maar op mondiaal niveau zijn er tegenwoordig steeds meer vrouwelijke wijnmakers. Deze Canarische dames zijn daar het bewijs van.
De geschiedenis van wijn maken op de Canarische Eilanden
Op de zeven grootste eilanden van de Canarische Eilanden zijn er een groot aantal wijngaarden te vinden. Sinds de komst van de eerste Europese kolonisten in de vijftiende eeuw worden er al druiven geoogst. De oudste druivensoort, de “Viña de Aníbal” werd al geplant in Fuerteventura in het jaar 1402.
Tenerife heeft een oude traditie van wijn maken
Op het eiland Tenerife werden er in 1497 al de eerste wijngaarden aangeplant en op het eiland El Hierro in 1526. In de daaropvolgende eeuwen, tot ver in de twintigste eeuw, was de Canarische wijnsector altijd een mannenwereld. Zelfs wanneer vrouwen een wijngaard erfden, was het wijnmaken tot nog maar enkele decennia geleden wettelijk onderworpen aan de controle van de man (een vader, een echtgenoot of een broer en zelfs een neef waren niet uitgesloten).
Wijn en menstruatie
Vroeger geloofde men dat wanneer een vrouw de wijnkelder binnenkwam tijdens de menstruatie, de wijn dan onmiddellijk zou bederven. Deze overtuiging leefde tot zeer recente datum nog bij veel oude wijnmakers.
In de kelders van Don Ricardo Sosa, een beroemde wijnmaker uit de Monte Lentiscal wijnregio op het eiland Gran Canaria die maar liefst 106 jaar oud werd – hing een bordje bij de kelderingang met de tekst: “Roken en vrouwen verboden.” Tijdens een interview in 1997, toen hij al 103 jaar oud was, vertelde hij dat de aanwezigheid vrouwen de wijn in wording alleen maar zou bederven.
Wijnen van vrouwelijke wijnmakers met een vrouwelijke hand
Eufrosina Pérez en El Nispero
Tegenwoordig zijn er veel succesvolle vrouwen in de wijnsector van de Canarische eilanden. Een mooi voorbeeld is Eufrosina Pérez: haar prachtige wijnhuis genaamd El Níspero is gelegen op 1.250 meter boven de zeespiegel op het eiland La Palma. Haar vader had slechts twee dochters en hij had geen andere keuze dan hen de kelder in te laten gaan om hem te helpen. “Hij moest ons wel waarderen om wat we konden”, lacht Eufrosina. Het wijnhuis werd vanaf 1999 bekend om uitstekende witte wijn, gemaakt van de de Albillo Criollo druif.
Sandra Armas van Bodegas Bentayga
Een andere uitstekende wijn genaamd Agalas wordt met liefde gemaakt door het wijnhuis Bodegas Bentayga, gelegen op 1295 meter hoogte op het eiland Gran Canaria. Ook hier vond een generatiewissel plaats van vader op dochter maar hier was de vader die zijn dochter Sandra Armas tijdens het oogsten in 2008 de liefde voor het wijnmaken wist over te brengen en zijn dochter overtuigde om wijnen te gaan maken.
Tamara Cruz bij Bodegas Mondalón
Op Gran Canaria maakt Tamara Cruz de inmiddels gerenommeerde wijnen bij Bodegas Mondalón. “Ik begon met twaalf jaar en voor mij was het een spel waaraan het gezin deelnam. Een soort hobby die in de loop van de tijd vorm kreeg, vertelt ze. Ze begon met een studie hotelmanagement en toerisme, maar was in gedachten altijd in de wijnkelder bezig en probeerde haar studie te combineren met het maken van wijnen, het verbeteren van de oogst en organiseren van proeverijen etc.