Column – Martin Kuhlman “Vreemdgaan in de Jura”

Hoe kan je nou vreemdgaan in de Jura, op je vakantieadres. Nou, schijnbaar heel makkelijk, zo is te lezen in het volgende artikeltje.

Wat is vreemdgaan eigenlijk. Vreemdgaan is het bedriegen van je partner en in dit geval is de partner de streek waar we zitten. Vreemdgaan in een wijnstreek!

Hier in de Jura is het fantastisch weer, evenals in het zonnige kikkerlandje Nederland afgelopen week, het is hier alleen nog even wat warmer door het gematigde landklimaat die hier heerst.
Zoals het zich laat aanzien zal 2012 een redelijk jaar voor de Jura worden. De zon schijnt weliswaar nu overvloedig, maar in de afgelopen paar maanden is er veel regenval geweest en de temperaturen zijn onder het gemiddelde gebleven. Wel is de bloei en de vruchtzetting goed verlopen, maar dit alles terzijde.

Even terug naar het begin: het vreemdgaan in de Jura. Hoe dom kan je zijn dat als je in de Jura zit de eerste wijn een Beaujolais is geworden. Eigenlijk is het niet zo dom want de topwijnen uit de Jura zijn nogal prijzig om ze gewoon weg te klokken. Goed proeven is op de camping bijna niet te doen. Niet dat de glazen niet goed zijn, want proefglazen heb ik altijd wel bij mij. Nee, de buren zijn bourgondische barbecueërs en het stinkt hier elke avond tot in de late uurtjes. Gelukkig gaan ze eind van de week weg en kan ik met een gerust hart éindelijk aan een van de overheerlijke Jura wijnen beginnen.

Wat wel een vrolijke noot is, in ieder geval in het begin, is dat de Grand Cru de Beaujolais en een aangename wijn. Vol en goed fruitig met tonen van frambozen en heerlijk aards waren de kenmerken van deze wijn. Jammer genoeg zat er ook een muffig karakter in de smaak die een beetje irritant begon te worden. Morgen toch maar op zoek naar een Vin Jaune of een andere lokale delicatesse uit de iets lagere regionen?

In ieder geval is de vakantie net begonnen en er staan nog meerdere overheerlijke planningen op het menu in de vorm van natte versnaperingen.

Martin

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!